Problemes de salut mental derivats de l'abús de les pantalles

www.andorradifusio.ad

Cada vegada més infants i joves pateixen problemes de salut mental derivats de l'abús de les pantalles, com ara una addicció. Fa uns mesos la UCA va obrir una subunitat especialitzada en la matèria. Una vintena d'establiments de restauració s'han sumat a la campanya de l'Associació en defensa del jovent en risc i la Creu Roja. L'objectiu és conscienciar sobre la importància de socialitzar i reduir el consum i la dependència de les noves tecnologies. 

El control i l'acompanyament dels pares davant l'ús de les pantalles és fonamental segons els experts i no sempre es posa a la pràctica, fet que comporta riscos i problemàtiques de salut mental pels infants i adolescents. Com a resposta, l'Associació en defensa del jovent en risc i la Creu Roja han iniciat una campanya de conscienciació a través d'uns estalvis amb missatges que s'han començat a repartir a restaurants i cafeteries.

Per exemple, apareixen dades procedents d'un estudi d'UNICEF que recorden que un 17% dels joves presenten símptomes compatibles amb una depressió, gairebé un 30% ha quedat amb gent desconeguda amb qui ha interactuat a través de les xarxes socials amb una desprotecció total i més d'un 35% dels adolescents ha rebut contingut sexual o eròtic sense les eines i el context per poder comprendre-ho i rebutjar-ho. 

A la campanya s'hi han sumat una vintena d'establiments i la idea és repartir-los a totes les parròquies. 

"Recordar que l'estona que tens per anar a berenar amb el teu fill, s'ha d'aprofitar i mirar-lo a la cara sense estar pendents de les pantalles. Nosaltres com a associació els hi diem que vagin al metge referent i que faci una derivació a un psicòleg, sobretot ara que alguns entren per la cartera de serveis".

Sandra Cano, presidenta de l'Associació en defensa del jovent en risc

Una recomanació que es fa tenint en compte que falten hores d'atenció al servei de salut mental i això, segons Esther Soler tècnica de l'àrea social de la Creu Roja, "comporta riscos com les addiccions a les pantalles. A més, al final els pares no sempre saben el que estan mirant els seus fills i filles i és aquesta part de prevenció que volem aconseguir".

Un projecte que s'anirà expandint de forma progressiva i que compta amb el suport del Grup Heracles i l'EFA

Informa: Laura Cugat  

Imatges: Fernando Montero 

Comparteix:

El SAAS aprova el protocol per lluitar contra l'assetjament sexual Sant Julià vol un aparcament soterrani al Prat Gran