Reportatge: Així viuen les 4 cries d'os bru a Naturlàndia

www.andorradifusio.ad

Els responsables de Naturlàndia consideren que el naixement de les 4 cries d'os bru mostren la bona qualitat de l'entorn. Amb aquestes ja són 7 els ossos del Parc d'Animals lauredià.

La població animal a Naturlàndia ha crescut aquest hivern amb l'arribada de 3 muflons, 2 isards i 4 ossos bruns. Aquests darrers seran sens dubte els protagonistes de moltes imatges de record d'aquest proper estiu.

Són set els ossos bruns que ara viuen al parc i l'hora de dinar és el moment en què es poden veure tots plegats. Tenen una dieta variada. Una mica de carn, pa i amb més quantitat fruita i verdura.

En total tot el grup consumeix uns 70 quilograms de menjar per dia que l'Adrià, un dels seus llevadors els fa arribar fins a un dels racons.

El naixement dels ossets bruns ha cridat l'atenció per la quantitat de cries: 4 en total en una sola gestació. Per als responsables del parc és l'indicador que aquest entorn natural és òptim per als animals.

El responsable del parc d'animals, Gerard Menardia, explica que "van trigar a sortir de la cova i va ser una sorpresa descobrir que eren 4 d'una mateixa femella". "És extraordinari i ens indica que, quant a salut i benestar, els ossos estan bé". 

El mascle, el Julio, és la parella que va arribar amb la mare dels petits, l'Enciam, de Cantàbria. L'altra femella adulta, la Neu, sí que ha nascut a Andorra. La presència dels petits passa més o menys desapercebuda. Però és que a més la mare els vigila com una lleona.

Els ossets que ja mengen per ells mateixos encara continuen mamant de la mare. Aquest seria un dels motius pels quals encara no se'ls ha col·locat un xip ni tampoc se'ls ha vacunat ja que passar temps a soles amb les cries podria provocar que després la mare els rebutgés.

Els llevadors i la veterinària no han aconseguit encara estar tan a prop que hagin pogut identificar el sexe.

Les cries són molt actives. Senten curiositat per tot. Al parc tot són preparatius per obrir portes amb totes les garanties.

A banda d'aquests 4 ossets a l'ecoparc també es poden veure exemplars de llop siberià, isard, daina, mufló, cérvol i linx boreal.

Informa: Sílvia Mestre
Imatge: Xabier Moreira

Comparteix:

Els guies turístics i de muntanya animen la població a redescobrir Andorra de la seva mà aquest estiu AUTEA veu l'ombra d'AMIDA i la FAAD en la darrera pregunta parlamentària respecte al programa Joves en inclusió