Els guies turístics i de muntanya donen per perdut aquest estiu i no esperen tornar a treballar amb grups de turistes fins al setembre. Molts estan sense feina des del març passat i no s'han pogut acollir a cap ajuda. Sense clients de fora, fan una crida a la gent del país que vulgui redescobrir Andorra de la seva mà.
El Jordi Freeman treballa com a monitor d'esquí a l'hivern i com a guia turístic la resta de l'any. Amb les fronteres tancades, les reserves dels mesos vinents s'han anat cancel·lant i no espera que la seva agència el torni a contractar fins al setembre. No saben "si hi haurà feina, si vindrà gent, els hotels no poden acollir el turisme que voldria i tampoc es pot viatjar".
Entre els guies de muntanya, que també es van quedar sense feina el març passat, alguns autònoms com Pascal Ancion han pogut acollir-se a les ajudes, però les previsions són igual de dolentes. Té l'esperança "que al setembre es confirmin tots els grups reservats, però dependrà de la situació amb els països del voltant".
Sense grups de turistes, els guies culturals i de muntanya fan una crida a la població del país. Aquest estiu pot ser la millor època perquè molts andorrans, que no podran viatjar, redescobreixin de la seva mà un patrimoni en molts casos poc conegut, diu la guia Emma Alieu.
Freeman i Ancions ho veuen una bona opció per al turisme local. "Veiem molta gent a la muntanya i molts no saben on van. Podrien descobrir llocs magnífics", destaquen.
Més enllà de la situació actual, els guies turístics denuncien que l'intrusisme és una pràctica habitual en el sector i busquen fórmules perquè se'ls reconegui. Una podria ser constituir-se en cooperativa. Segons Alieu, unir-se "podria ser una solució per donar força al país i vendre'ns fora com a professionals acreditats".
Unes 150 persones treballen en l'actualitat al país com a guies turístics i de muntanya. Reinventar-se pot ser la millor solució en temps de crisi.
Informa: Joan López
Imatges: Pere Besolí
Comparteix: