Sant Julià de Lòria s'ha ofert per tenir un centre de català. És una de les primeres respostes a l'impuls a la llengua des de les institucions. La llei aviat entrarà a tràmit parlamentari, però no serà fins a setembre del 2024 que es començaran a impartir els mòduls de 30 hores per a primeres renovacions de treball.
La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha explicat la llei del català davant la comissió corresponent al Consell General abans que entri a tràmit parlamentari, una llei de la qual pengen diferents reglaments, com el que regularà l'acreditació del català i les formacions de 30 hores per aquells que estan de cara al públic.
Un altre reglament ha de desplegar la figura dels agents de política lingüística, entre ells, les administracions, que tindran un any per presentar com aplicaran les normes lingüístiques. En aquest sentit, Bonell es reunirà a principis d'octubre amb els cònsols.
D'entrada, Sant Julià de Lòria ja ha mostrat la voluntat de tenir un centre de català, un fet que, segons la ministra de Cultura, és molt positiu, perquè "hi ha comuns que aporten al local i assumeixen les despeses del local, i això rebaixa el nostre pressupost".
Per ara, encara s'ha de veure com acaba aquest treball parlamentari, però si tot va bé i la llei es manté tal com està ara, "serà molt ràpid", ha assegurat Bonell, que també ha donat a conèixer que està previst d'implementar-se de cara al curs 2024-2025.
D'altra banda, l'efecte crida de la llei ha afavorit a 700 persones en llista d'espera als centres als quals s'està redirigint als cursos d'autoaprenentatge o altres modalitats per si volen començar a acreditar el coneixement del català.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Nil Forcada
Comparteix: