El servei d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere atén 135 casos nous

www.andorradifusio.ad

135 dones s'han adreçat per primer cop en el que portem d'any al servei d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere. Són més que l'any passat, però han disminuït els casos de prevalença. El servei ha atès prop de 300 dones. 

El servei d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere ha atès entre gener i octubre 286 dones. D'aquestes, 135 s'hi han adreçat per primer cop. Una xifra que supera els 117 casos de l'any 2021. Per contra, disminueixen els casos de prevalença, els d'aquelles dones que han acudit al servei anys anteriors i es continuen tractant. 

La cap de l'Àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras, atribueix aquest augment a una major detecció de casos. "Sí que és veritat que augmenten els casos nous que arriben al servei i pensem que és degut a la detecció perquè aquest tema també ha augmentat. Jo crec que està totalment relacionat el fet que si tu formes a professionals en un tema i els hi donés a conèixer una problemàtica que ells no sabien ni l'havien visibilitzat i és més fàcil que ho detectin i, per tant, que ens derivin".

Totes les dones han patit violència psicològica, una majoria física i la meitat social i econòmica. 62 també han patit violència sexual, però és una dada que podria estar esbiaixada perquè costa que les víctimes detectin aquest tipus de maltractament. 

La meitat de les dones han accedit al servei per iniciativa pròpia, mentre que un 22% han estat derivades des d'Afers Socials, així com també de la policia i l'hospital. Una demostració, segons Porras, que el servei està consolidat i que la ciutadania el coneix. Això sí, una majoria de les víctimes ateses, el 61%, no ha denunciat. 

També preocupa que un 71% de dones trenquin la relació, però un 22% encara no ho faci i, en alguns casos, la reprenguin. I és que les víctimes poden tenir fins a cinc recaigudes, abans no deixen finalment la relació amb el seu agressor. 

Igualtat impulsa el Pla integral sobre la victimització secundària

El Pla integral sobre la victimització secundària es posarà en marxa el 2023. És una formació per a tots aquells professionals que intervenen en violència de gènere, persones amb alguna discapacitat, persones nouvingudes, infants, adolescents, gent gran i el col·lectiu LGTBIQ+. L'objectiu és acabar amb les males praxis que es poden donar en l'atenció i la intervenció d'aquests casos per manca d'informació. 

Informa: Laura Massegú-Oliver Jaén

Comparteix:

El petit comerç, al marge dels descomptes del Black Friday El Govern prepara mesures energètiques més contundents per a les empreses