Aquest 2021 el servei Integral d'Atenció a les Dones (SIAD) subministrarà la píndola de l'endemà de manera gratuïta, després d'una valoració per part del servei. En el primer any de funcionament del servei s'han rebut 21 consultes, la majoria, justament, sobre la interrupció voluntària de l'embaràs.
Així ho ha anunciat Salut en la roda de premsa per presentar les novetats del 2021. La píndola també se subministrarà a Urgències i la consulta jove del SAAS. Les majors de 16 anys podran demanar-la per compte propi, però les menors de 16 hauran d'anar acompanyades de progenitors o tutors.
Segons han afegit fonts del ministeri, es portarà un registre com de qualsevol altra consulta mèdica. La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, ha explicat que hi haurà assessorament, avaluació i valoració de cada cas abans de l'administració.
La píndola de l'endemà és un anticonceptiu d'emergència que s'administra després d'una relació sexual amb risc d’embaràs no desitjat. És un tractament hormonal que s'ha de prendre en un màxim de 72 hores després de la relació perquè sigui efectiva i que impedeix que l'òvul s'implanti a la paret de la matriu.
Des del 2018 es pot adquirir a les farmàcies sense recepta mèdica.
El Servei Integral d'Atenció a la Dona es va posar en marxa el 2 de març del 2020 i en aquest primer any de funcionament la gran majoria de les consultes han estat sobre la interrupció voluntària de l'embaràs. S’han atès un total de 21 dones d’entre 16 i 45 anys. La mitjana d'edat de les dones que hi acudeixen és d'entre 27 i 28 anys i més de la meitat tenen parella o estan casades.
Més enllà de les xifres, la llevadora Cristina Pérez, valora que aquestes dones s'han dirigit al servei "en busca d'informació científica" i assegura que en el primer any de funcionament les dades no es poden comparar encara amb res més "perquè no n'hi ha d'anteriors". "Segurament d'ara endavant anirem ampliant la qualitat de la consulta i podrem veure si aquestes xifres suposen poc o molt", ha afegit.
També s'ha recordat que la pràctica de l'avortament està prohibida però que el servei informa i deriva els casos a altres departaments, si s'escau, per solucionar problemes econòmics, psicològics i jurídics.
Informa: Rosa Alberch-Redacció
Imatges: Anna Romagosa-Albert Refart
Comparteix: