S'espera que l'autobús Dodge Fargo que va ser el primer a fer el trajecte la línia d'Acs-les-Termes pugui ser exposat abans de final d'any. De moment continua la reconstrucció al taller gràcies a la iniciativa de Velles Cases Andorranes i l'ajuda de molts particulars a l'espera d'encetar una nova etapa en què se li vol buscar un discurs vinculat als primers viatges turístics amb transport públic.
L'autobús Dodge Fargo es va retirar d'un solar on havia passat uns 40 anys al ras abans de la troballa per part de l'associació Velles Cases Andorranes el desembre del 2018 en bastant mal estat.
Ara fa poc més d'un any que es troba ingressat al taller on se li ha reconstruït part de la carrosseria i ara s'espera que en tingui prou amb la restauració d'alguns dels elements més emblemàtics. El president de l'associació, Claude Benet, avança que arribaran "a retrobar tota la forma original de l'autocar, els vidres s'han conservat tots en perfecte estat i el capó també". Explica que es va fabricar al Canadà l'any 46 i la carrosseria es va muntar a París per l'empresa de carrossers més antiga de França, que havia començat fent carros abans dels vehicles a motor".
Aquesta setmana junt a una representació de Museus i Patrimoni del ministeri de Cultura han visitat junts la peça que en l'últim tram de la seva recuperació enceta una nova etapa vinculada als inicis del transport públic i el turisme. Benet recorda que "feia el trajecte de passatgers entre Andorra i Acs-les-Termes o l'Ospitalet i, a més a més, els dies que no hi havia línia regular tampoc no descansava perquè portava esquiadors a la Vall d'Incles, Soldeu i el Pas de la Casa".
El director de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, indica que "si el Museu de l'Automòbil tirés endavant se l'incorporaria en el discurs sense cap tipus de dubte, però com de moment no es farà intentarem donar-li un relat provisional i una funcionalitat".
Mentrestant des del Govern i Velles Cases Andorranes conviden a la recuperació del patrimoni que ha quedat abandonat o en mans de privat i que parla de la història del país.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Jordi Seabra
Comparteix: