Una violència que marca de per vida

www.andorradifusio.ad

El més difícil de detectar quan hi ha casos d'agressions sexuals són les lesions psicològiques que pateixen les víctimes. Així ho han dit algunes expertes del sector sanitari que han participat en una jornada sobre violència contra les dones.

Des de principi d'any s'han detectat 8 casos de violència sexual, però cal tenir en compte que moltes vegades hi ha agressions que no s'acaben denunciant. S'ha dit en el marc de la jornada organitzada pel Col·legi d'Advocats sobre la violència contra les dones.

Hi han participat professionals de la sanitat que han constatat que el més difícil és detectar la lesió psicològica de les víctimes. Per fer-ho fan entrevistes cognitives per determinar el nivell de maduresa i el consentiment. 

"Hem d'arribar al punt d'inflexió, el punt mig, en el qual hem de determinar si aquella persona era conscient del que estava fent. Fins a on era conscient i fins a on ha donat el consentiment. No només el consentiment explícit, el 'sí' o el 'no', també signes de consentiment que nosaltres busquem i trobem a través de la comunicació explícita que hi ha hagut, el moment en què s'han conegut, quant de temps porten, si les relacions han estat consensuades o esporàdiques... tot això influeix molt en la valoració". 

Maria Àngels Tagarro, metgessa de la CASS i del ministeri de Justícia

Pel que fa al vessant jurídic, experts del sector consideren que és molt important avançar-nos i prendre mesures preventives per tal d'evitar situacions de violència. "S'han d'adoptar mesures reeducar als agressors per evitar que repeteixin aquestes conductes", ha explicat la fiscal delegada contra la violència sobre la dona a la fiscalia provincial de Barcelona, Maria Jesús Méndez.

També ha posat de manifest que la legislació andorrana és capdavantera i recull la normativa internacional.

 

Informa: Karen Gacusana

Imatges: Anna Romagosa/ Èric Mompel

Comparteix:

Balanç d'un any de legislatura L'ansietat i la depressió, uns problemes en expansió