El Programa de detecció precoç del càncer de mama ha permès diagnosticar 148 casos des que es va posar en funcionament el 2008. El mes de gener d'aquest any es va iniciar la vuitena ronda, que té una durada biennal i que acabarà el desembre del 2023.
En aquests primers nou mesos s'han detectat vuit casos entre les prop de 2.000 dones que s'han fet la mamografia de control. Representa una participació de més del 35% de les dones entre 50 i 74 anys proposades per fer-se la inspecció.
Salut recorda la importància de la detecció precoç a través de l'autoexploració, els controls periòdics i les consultes als metges davant de qualsevol observació o anomalia. Com més precoç sigui la detecció d'un càncer de mama, més possible n'és la curació. Per això, que cada vegada un percentatge més gran de dones participin en els cribratges és una bona notícia. A més, al país, el temps entre la detecció i l'inici del tractament és de només tres setmanes.
La infermera referent oncològica Marta Rosdevall esmenta que la població és cada vegada més conscient que s'han de fer aquests controls. "Andorra té més sort perquè el temps d'espera és inferior i la detecció és molt més ràpida. La gent cada vegada està més conscienciada que els cribratges són una eina que serveix per a la prevenció, que és clau per tenir un bon pronòstic en el càncer".
Seguir una dieta saludable, fer activitat física de manera regular, mantenir un pes adequat i evitar el consum d'alcohol i altres drogues són factors de prevenció.
Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Marta Paixà
Comparteix: