Eleccions Generals 2019

Comparteix:

Tota l'actualitat de les eleccions generals 2019 que se celebraran el 7 d'abril. Notícies, última hora, debats, entrevistes, blocs informatius, propaganda electoral... Un espai especial per condensar tots els continguts de la campanya electoral del Principat d'Andorra.


Debats/Entrevistes

  • Debat nacional final de campanya

    El debat del darrer dia de campanya entre els set caps de llista ha enfrontat postures al voltant de temes cabdals que s'han tractat aquests dies. Unió Europea, habitatge i avortament han estat alguns dels més destacats. Eusebi Nomen (Andorra Sobirana), Josep Pintat (Terceravia+Unió Laurediana+Independents), Josep Roig (Progressistes SDP), Pere López (Partit Socialdemòcrata), Xavier Espot (Demòcrates), Jordi Gallardo (Liberals d'Andorra) i Alfons Clavera (Units pel Progrés d'Andorra) han aprofitat fins a la mitjanit l'última oportunitat per convèncer als electors que diumenge estan cridats a les urnes.

  • Debat sectorial - Model social

    Aquest dijous ha estat el torn de l'últim debat sectorial d'aquestes eleccions generals, centrat en aquest cas en el model social. Les pensions, el lloguer, les lleis laborals, el dret a l'avortament, la conciliació i la igualtat han estat temes que han defensat sis candidates i un candidat en tres blocs on s'han sentit propostes de tot tipus i molts retrets. Les convidades Laura Mas (Liberals d'Andorra), Ricard Riba (Andorra Sobirana), Carme Gutiérrez (Units pel Progrés d'Andorra), Carine Montaner (Terceravia+Unió Laurediana+Independents), Susanna Vela (Partit Socialdemòcrata), Sandra Cano (Progressistes SDP) i Roser Suñé (Demòcrates+Independents) han protagonitzat intercanvis d'opinions i mesures sobre algunes de les polítiques que toquen més de prop el ciutadà.

  • Entrevista d'ATV al cap de llista d'Units pel Progrés d'Andorra, Alfons Clavera

    Alfons Clavera, cap de la llista nacional d'Units pel Progrés d'Andorra, ha explicat la seva proposta que Andorra es doti amb una moneda pròpia quan s'hagin implementat dues zones franques, al Pas i Sant Julià. També ha dit que la proposta de Xavier Espot de crear un servei d'acompanyament a les dones que avortin a l'exterior no es podrà aplicar i que el candidat de Demòcrates ho sap. A més, creu que s'hauria d'eliminar la figura del metge referent i el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària.

  • Entrevista d'RNA al cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot

    El cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot, es fa partícip dels desencerts i encerts dels governs de DA però no veu just que la resta de candidats el facin responsable exclusiu. Defensa les mesures urgents pel lloguer perquè van a l’arrel del problema, mentre que les accions intervencionistes no ho fan. Reivindica els increments en el salari mínim que ha fet el Govern de Demòcrates i no els anteriors. També proposa apujar-lo fins als 1.200 però a 4 anys vista perquè les empreses s’hi puguin adaptar. La proposta d’una zona franca també està sobre la taula. Diu que fa temps que la treballen amb la Cambra de Comerç per obrir oportunitats i evitar càrregues impositives innecessàries. Aposta per una plataforma digital que agrupi tot els comerciants. I quant als autònoms, detalla com funcionaran els nous trams. Reitera que l’avortament és una línia vermella de l’Església Catòlica i que si abdica un copríncep, automàticament ho ha de fer l’altre. Torna a defensar el servei d’atenció integral a la dona i, respecte Europa, afirma que la fiscalitat no entra i que la lliure circulació de persones és una línia vermella. Diu que la UE ho entén i és optimista. També afirma que donar ara l’esquena a Europa seria perdre una gran oportunitat.  Aposta per una prova pilot per a la gratuïtat del transport públic.

  • Debat sectorial - Model institucional

    L'avortament i el manteniment del Coprincipat han estat dos dels temes clau del debat sobre el model institucional d'RTVA. Un debat amb representació majoritària de dones, on també s'ha parlat de la reforma del sistema electoral i de la doble nacionalitat. Posicionaments enfrontats entre les candidatures sobre temes que aquesta legislatura podrien ser protagonistes han ocupat les dues hores i mitja del debat. Units pel Progrés d'Andorra ha estat representat per Raquel Fernàndez, Liberals d'Andorra per Eva López, el Partit Socialdemòcrata per Vicenç Alay, Progressistes SDP per Víctor Naudi, Terceravia+UL+I per Íngrid Ruiz, Andorra Sobirana per Francesca Mora i Demòcrates+I per Mònica Bonell.

  • Entrevista d'ATV al cap de llista de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat

    El cap de la llista nacional de Terceravia+Unió Laurediana+Independents ha deixat clar que Andorra cal que adopti una posició negociadora pel que fa a l'acord d'associació amb la Unió Europea. Ha criticat que fins ara s'hagi fet amb opacitat i sense uns objectius clars. A l'entrevista, Josep Pintat també ha defensat el Coprincipat en ser preguntat per la polèmica sobre la despenalització de l'avortament i ha qüestionat la gestió que s'ha fet de la CASS.

  • Entrevista d'RNA al cap de llista del PS, Pere López

    El cap de llista del PS, Pere López, recorda com l’oposició no va pensar en el país quan governava el seu partit i només va buscar la fórmula per fer-los fora. Defensa que llavors van obrir moltes línies de treball que no van poder concretar per falta de recursos. Diu que encara no sap què proposa Demòcrates. Considera que no tenen projecte polític, mentre el seu és molt clar. Creu que el sistema electoral perjudica molt les formacions sense representació territorial, fet que debilita la democràcia. Respecte l’avortament, assegura que DA no pot parlar per boca del Copríncep. Sense revelar les converses que han mantingut amb Vives, diu que no coincideixen amb el discurs de Demòcrates. Creu que tant DA com Terceravia s’emparen en el risc de perdre el Coprincipat quan en realitat els mou la seva convicció religiosa. Insisteix en un model tributari en què els beneficis que generin les SICAV a les rendes personals tributin en l’IRPF perquè els que més tenen, paguin més. Pensions, transport públic i habitatge són altres dels eixos del seu programa. Aposta per un canvi en Salut i que el SAAS i la CASS deixin de controlar la política sanitària dividint la gestió.

  • Debat sectorial - Model econòmic

    Dediquem el segon dels debats sectorials al model econòmic. El candidats Rafael Gaytán (Andorra Sobirana), Jordi Font (PS), Delfí Roca (Progressistes SDP), Carles Enseñat (Demòcrates), Manel Ugart (UPA), Joan Carles Camp (Terceravia+UL+I) i Ferran Costa (Liberals d’Andorra). Tots coincideixen en la necessitat de la diversificació econòmica i el foment del comerç electrònic. Sis dels candidats ataquen el Govern de DA per la gestió dels darrers 8 anys. Demòcrates reivindica els números de la recuperació econòmica després de la crisi, mentre la resta els posen en dubte i creuen que la política econòmica no ha quedat reflectida en la butxaca del ciutadà. El model tributari, els salaris i els lloguers també generen controvèrsia entre els candidats.

  • Entrevista d'ATV al cap de llista de Progressistes SDP, Josep Roig

    El cap de la llista nacional de Progressistes SDP, Josep Roig, ha criticat la llei de la funció pública i la llei laboral perquè assegura que s'acarnissen amb els drets dels treballadors i per això defensa la derogació de la primera. A més, Roig ha defensat amb fermesa l'acord d'associació amb Europa i ha lamentat la manca d'informació del Govern de DA.

  • Entrevista d'RNA al cap de llista de Terceravia+ UL+I, Josep Pintat

    El cap de llista de Terceravia+ UL+I, Josep Pintat, assegura que de model només hi ha un: Andorra, i demana als partits polítics no fer populisme i no jugar amb les emocions de la ciutadania. Dedica gran part de l'entrevista a parlar de l'acord de la UE. Critica que es vegi la negociació només des de les línies vermelles i no des del que vol el país. Diu que s'ha d'exigir col·laboració a la UE perquè si l'entorn canvia i Europa ha de legislar de manera dràstica, Andorra no sigui una víctima i no quedi desamparada. Es mostra preocupat per com la funció pública assumirà les directives de l'acord. Respecte l'economia, aposta per racionalitzar i prioritzar, atraure talent i tenir una política fiscal adequada per generar riquesa i consolidar el teixit productiu. En infraestructures, prioritza el vial de Sant Julià i està a favor d'un aeroport. Quant a l'habitatge, diu que primer cal conèixer la magnitud del problema, treballar amb els comuns per les cessions i establir mesures fiscals per incentivar el mercat.

  • Debat sectorial - La Unió Europea

    El primer debat sectorial ha comptat amb candidats de cadascuna de les forces amb llista nacional. Marc Magallon, per Liberals d'Andorra, Jaume Bartumeu, de Progressistes SDP, Pere Revert (Andorra Sobirana), el candidat de Demòcrates Landry Riba, França Riberaygua de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Judith Salazar pel Partit Socialdemòcrata i, per últim, Lluís Llamazares d'Units pel Progrés d'Andorra. Entre els set convidats, predisposició entre sis d'ells a l'acord d'associació, amb molts matisos, i una ferma oposició per part del representant d'Andorra Sobirana. No ha estat una discussió dels pros i els contres de l'acord, que encara s'està treballant i negociant, sinó un debat sobre les formes, sobre el que es pot esperar de les relacions entre la Unió Europea i els futurs Govern i Consell General que surtin d'aquestes eleccions generals.

  • Entrevista d'ATV al cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot

    El cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot, assegura que les propostes del seu programa estan enfocades a garantir l’estabilitat. Assumeix errors i reivinca encerts defensant una política realista. Aposta per mesures no intervencionistes en matèria d’habitatge i proposa la creació d’un fons público-privat per augmentar els pisos disponibles. Fins i tot obre la porta a la participació de la CASS. L’acord amb Europa és un altre dels temes centrals de l’entrevista. Reitera que no contempla assumir obligacions en matèria de fiscalitat, com asseguren altres candidatures, i la seva aposta és la defensa de les especificitats del país. Referma la importància de no entrar en conflicte amb el model d’Estat i en aquest sentit considera que el servei d’atenció a les dones per a l’avortament és la millor opció perquè despenalitzar-lo no és compatible amb el Coprincipat.

  • Entrevista d'RNA al cap de llista d'Andorra Sobirana, Eusebi Nomen

    El cap de llista d’Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, parla abastament de la relació amb la UE. Creu que l’acord d’associació no és la via. Demana no precipitar-se i esperar a la resolució del Brexit, perquè obrirà nous camins. Manté que l’acord d’associació significarà la lliure circulació de persones i un IVA mínim del 15%. Afegeix que els bancs podran operar sota la tutela del BCE però alerta que els europeus també podran operar a Andorra i això afectarà els treballadors de la banca andorrana. Creu que hi ha un pacte entre SDP i Demòcrates perquè Bartumeu sigui ambaixador a Brussel·les i lideri l’associació. També vol canviar el model de funcionariat. Afirma que calen uns paràmetres objectius en la carrera professional perquè els treballadors ara estan atemorits  per la classe política. Vol un sistema electoral més proporcional, representatiu i amb formes de participació ciutadana més directa. Aposta per atreure talent, no empreses. Persones amb capacitat de crear empreses i innovar des d’aquí amb residències de 183 dies. Exposa mesures per a l’accés a l’habitatge i creu que l’avortament s’està tractant com una trivialitat. Assegura que es pot avançar de la mateixa manera que s’ha pogut aprovar la llei de reproducció assistida.

  • Entrevista d'ATV al cap de llista de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo

    El cap de llista de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo, acusa Demòcrates de no ser creïbles quan prometen coses que no han fet en vuit anys. A més, creu que el projecte que lidera Xavier Espot està esgotat perquè no ha donat resposta a demandes socials, com els problemes per accedir a l'habitatge i la precarietat. Per això ha reclamat un canvi en aquesta entrevista. Gallardo ha fet propostes en diversos àmbits, com ajudes als joves per emancipar-se, fer d'Andorra reserva mundial de la biosfera, fomentar la diversitat econòmica i plantejar l'opció del transport per cable per a una mobilitat sostenible. Quant a l'acord amb la UE, considera que cal enfocar les negociacions d'una altra manera. Defensa un referèndum sobre l'avortament després d'un debat clar amb tota la informació sobre la taula.

  • Debat parroquial de Sant Julià de Lòria

    L'acord d'associació amb la Unió Europea, la modificació de la llei de transferències i propostes com l'acabament del vial i la rotonda al Punt de Trobada han estat els punts més discutits en el debat territorial de Sant Julià de Lòria. Un intercanvi d'idees i contrast de programes que ha permès conèixer les posicions i mesures de Demòcrates per Andorra, representat pel candidat Carles Álvarez, d'Acord, representat pel socialdemòcrata Gerard Alis, i Terceravia+Unió Laurediana+Independents, representat per Josep Majoral, respectivament. Álvarez, ministre de Salut, la darrera els últims anys del govern demòcrata, ha hagut de respondre a més d'un retret dels adversaris Alís i Majoral.

  • Debat parroquial d'Ordino

    Els candidats d'Ordino Felip Gallardo (Progressistes SDP, Joan Martínez Benazet (ACO+Demòcrates), Marc Galabert (d'Acord) i Noemí Amador (Terceravia+UL+I) debaten al voltant dels eixos dels diferents programes electorals. L'impuls a la diversificació econòmica, la reducció dels tràmits, l'actual model econòmic i l'acord amb la UE centren el bloc d'economia, mentre que habitatge, pensions, joves, igualtat i avortament són els temes a debat en el bloc de polítiques socials. En l'apartat dedicat al territori, els quatre candidats posen sobre la taula qüestions sobre natura, cultura, transport públic i mobilitat.

  • Entrevista d'ATV al cap de llista del Partit Socialdemòcrata, Pere López

    El cap de llista del  PS, Pere López, creu que , tot i haver set candidatures nacionals, aquestes eleccions es divideixen entre dos grans projectes: el del PS i el de Demòcrates, partit que acusa de “clientelar” i d’haver donat l’esquena a la ciutadania. López proposa un sistema electoral més proporcional, derogar la reforma de la funció pública i els punts de la reforma laboral que han retallat drets. Vol apujar el salari mínim i les pensions als 1.200 euros i proposa un segon tram d’IRPF als que més tenen. Amb les mesures tributàries calcula obtenir entre 35 i 40 milions per a polítiques socials. Promet entre 150 i 200 pisos de protecció oficial i un pla estratègic a sis anys per l’habitatge. També polítiques d’igualtat i reforçar l’atenció a les víctimes de violència de gènere i a la gent gran. Proposa millorar la comunicació en turisme i critica la manca de transparència del govern en les negociacions amb la UE. Creu que es pot aprovar l'avortament amb la signatura d'un dels dos coprínceps.

  • Entrevista d'ATV al cap de llista d'Andorra Sobirana, Eusebi Nomen

    El cap de llista d'Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, ha estat el primer a passar per l'espai que ATV dedica als set caps de llista de les candidatures nacionals. Insisteix que l'acord d'associació no és la millor fórmula per la relació amb la UE. Assegura que en cas de guanyar derogaria la llei de funció pública, ja que l'actual està polititzada. Considera que el model econòmic actual està esgotat i vol més mesures de participació ciutadana. També proposa canvis en els allotjaments turístics i mesures per a l'accés a l'habitatge.

  • Debat parroquial d'Andorra la Vella

    Enric Tarrado (Demòcrates), Joaquim Miró (d’Acord), Emi Matarrodona (Terceravia) i Àngel Dalmau (Progressistes SDP) confronten les seves propostes en economia, polítiques socials i territori, amb retrets quant a les xifres de reactivació econòmica i projectes com The Cloud i el casino. Diferències també respecte el model tributari, l’heliport i l’avortament, que marquen el debat dels candidats a la capital.

  • Entrevista d'RNA al cap de llista d'UPA, Alfons Clavera

    El cap de llista d’UPA. Alfons Clavera, proposa la creació d’un gabinet d’habitatge i apujar el salari mínim als 1.400 euros. Vol diversificar l’economia i crear zones franques a les fronteres de baixa tributació i lliures d’aranzels per a activitats de comerç internacional i tecnologia. Creu que la pressió fiscal no es pot augmentar i opina que la reforma de la funció pública és inconstitucional, injusta i abusiva. Proposa ajuts per a persones amb familiars amb dependència a càrrec, un centre per a malalts d’Alzhèimer i eliminar el metge referent. Insisteix en una moneda pròpia i critica la política turística del Govern pel “low cost”. Quant a Europa, vol començar les negociacions de zero desmarcades de Mònaco i San Marino. Assegura que la UE no acceptarà les quotes i posa l’exemple de Liechtenstein, que regula l’entrada i sortida de persones segons l’extensió del país. Es referma en la defensa del Coprincipat i de la vida en totes les seves fases.