Comparteix:
La tardor del 2020 Andorra havia d'acollir la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de Govern. La Covid-19 ha retardat la data fins a la primavera del 2021, transformada al format semipresencial. En aquests programes especials t'expliquem la història del fòrum polític més important dels països iberoamericans, un club en el qual estan inclosos els estats de la península Ibèrica (Andorra, Espanya i Portugal), què suposa per a Andorra acollir la Cimera i quines oportunitats representa.
La secretària general iberoamericana Rebeca Grynspan explica com es desenvolupa l'organització i el treball immens darrera de la Cimera Iberoamericana. Amb ella també parlem de com poden afectar els conflictes en els països sudamericans i analitzem per què molta gent no creu en aquests grans organismes polítics, així com l'encaix d'Andorra en un territori de tanta magnitud.
Conversem amb la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, sobre quines són les oportunitats que representa per al país acollir la Cimera Iberoamericana. La titular d'Exteriors també valora els programes de cooperació en què participa Andorra actualment.
Tot i les diferències, els 22 estats que integren la Cimera Iberoamericana han reafirmat el seu compromís de seguir treballant en aquest espai. Prova d'això és la declaració consensuada amb una cinquantena de punts, que reforça l'espai iberoamericà. També s'ha començat a treballar un nou programa de prevenció de la violència de gènere. Amb tot, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, ha qualificat la trobada d'exteriors d'"extremament reeixida".