Comparteix:
Cada setmana, repassem amb un to molt desenfadat però rigorós l'actualitat de la llengua catalana: reivindicacions, agressions, progressos... d'arreu dels territoris on es parla. Ampliem el coneixement general de les singularitats de la nostra llengua i donem un cop de mà per saber-la parlar millor. Tot, amb l'objectiu de conscienciar els membres de la nostra comunitat lingüística que són els únics garants de la continuïtat de la nostra parla. Tot això, amb Agustí Mas, Berta Subietas, Adrià Mateu, Maria Cucurull, Marcel Farinelli, Sac Nicté García, Diana Pérez, Jordi Terme i Aran Comín!
Menció de qualitat del Premi Ràdio Associació Catalunya 2013 al millor programa de ràdio!
Marxem cap a la Plana Alta per descobrir com en diuen dels entrepans a Benicàssim o què vol dir "toflar-se". En ho explica en Josep Molés, de l'Oficina municipal de promoció de l'ús del valencià d'aquesta famosa localitat costanera.
Amb el ritme dels Pets, marxem fins a Tarragona per parlar amb un antic membre de la banda, en Ramon Vidal, que ens explicarà amb tot detall allò més distintiu del català d'aquesta ciutat amb tanta història...!
Viatgem fins a Queretes, en plena comarca del Matarranya, per descobrir un parlar ben bé de transició entre el lleidatà, el tortosí i el valencià septentrional. Ens n'hi anem amb Joan Lluís Camps, de l'Associació Cultural del Matarranya.
El filòleg Jordi Riera, des d'una masia de prop de Sant Francesc, ens contagia la màgia de l'"embrunir" del dia en el paisatge idíl·lic de Formentera mentre ens revela la personalitat del parlar d'aquesta pitiüssa.
Si vas al Penedès, val la pena que abans sàpigues què vol dir boi, mercoc o pèlac. El filòleg Om Hil ens explica les particularitats del català que es parla a Sant Quintí de Mediona i a aquesta regió de Catalunya.
Havaneres, rom cremat i un català ben peculiar! Descobrim com parlen a Palafrugell, Calella i Llafranc amb Marta Padrós coll, de l'Oficina de Català d'aquest municipi del Baix Empordà.
La Montse Gilabert, del Servei Comarcal de Català de les Garrigues, és un pou de ciència pel que fa a les particularitats del català d'aquesta comarca, que té un parlar ben variat i de transició entre l'est i l'oest.
Josep Sanchis, de l'Oficina de promoció lingüística d'Ontinyent, ens fa descobrir que a la Vall d'Albaida són els cracs de l'harmonia vocàlica i ens mostra fins a quin punt la tradició tèxtil de la comarca ha marcat la llengua!
En Carles és de Morella (els Ports) i és un historiador amb una passió particular pel parlar d'aquest poble tan especial a mig camí dels territoris catalanoparlants peninsulars. Ens n'explica els ets i uts amb molta devoció!
Amb música de la Troba Kung-fú descobrim què són els coredossos de "Granuiés" sense que això es converteixi en cap "cançó enfadosa". Aquesta setmana, el català del Vallès Oriental, amb la directora del Centre de Normalització Lingüística de Granollers, Anna Maria Jansana.