Jocs Olímpics París 2024

Comparteix:

Jocs Olímpics París 2024: Mònica Doria


  • Mònica Doria rep el primer diploma olímpic andorrà

    La palista ha rebut el reconeixement de mans del president del Comitè Olímpic Andorrà, Jaume Martí. Recordem que, l'aconseguit a la prova de C-1 per Mònica Doria, és el primer diploma olímpic de l'esport andorrà.

    De fet, si no hagués estat per un parell d'errades al principi del traçat en la baixada final, fins i tot hauria aspirat a ser al podi. Un repte que l'andorrana haurà d'aparcar per a la pròxima cita olímpica, a Los Angeles, d'aquí a quatre anys. 

    Martí recorda que "el diploma el dona l'organització (dels JJOO) al cap de missió, que me'l dona a mi i jo li dono a l'atleta, que al final són els que compten".

    A banda de la glòria esportiva, els resultats de Mònica Doria li reportaran un bon pessic econòmic. Per la sisena posició a Paris en canoa i el diploma olímpic, la palista rebrà del Comitè Olímpic Andorrà com a premi 14.000 euros

    El Govern també reconeixerà Doria una vegada acabi al setembre la temporada 2023-2024. Esports ha de decidir la quantitat del premi, que correspondrà al diploma olímpic, més dos bronzes en Copa del Món, a Alemanya, un en canoa l'any 2023 i l'últim, en caiac cros. L'any passat va rebre 22.000 euros per una plata en Copa del Món a Praga.

    Informa: Redacció
    Imatge: COA

  • Doria i Carabaña ja albiren Los Angeles 2028

    Ara, tots dos encaren el nou cicle olímpic carregats d'il·lusió. Els hem reunit a la Vila Olímpica, on ells mateixos s'han encarregat de deixar clares les seves ambicions. Pel que fa a la primera experiència del migfondista en uns jocs, Nahuel Carabaña la qualifica "d'un somni complert, encara millor del que m'esperava". 

    Mònica Doria es va estrenar a Tòquio i compara aquells jocs, molt condicionats encara per la pandèmia, amb l'experiència parisina. La palista té clar que "no és el mateix, amb tot el públic i el muntatge ho fa molt diferent". Un factor, el del públic, que tots dos destaquen com característic de la cita olímpica i un dels fets que la fa única

    L'atleta ho ha gaudit tant que, si pot, repetirà a Los Angeles 2028. Igual que Doria, motivada per treballar dur els pròxims quatre anys per tornar-hi a la pròxima i "tenir aquesta miqueta més que et permeti està allà". 

    Informa: Cesc Sanjuan

    Imatges: Ricard Tenza

  • Montse Garcia: "La Mònica ha fet història"

    L'expalista Montse Garcia, que va acabar vintena en la seva edició, destaca la fita assolida per Mònica Doria. Sobretot, després de "tres tocs que són sis segons més i que et deixen fora d'una medalla".

    Amb tot, recorda la fita que suposa un diploma olímpic: "Ha fet història, és història del nostre país i hem d'estar molt orgullosos del que ha fet", conclou Garcia.

    I és que han hagut de passar 48 anys perquè Andorra aconsegueixi el primer diploma olímpic. La primera participació va ser a Montreal 1976 amb 3 esportistes. Ara bé, la primera femenina no va ser fins a Barcelona 1992, amb l'atleta Magui Moreno

    Andorra ha participat en 13 edicions d'estiu representada per 35 esportistes. Fins ara, el novè lloc havia estat la millor posició compartida per tres esportistes: Jean Claude Montané, en boxa als Jocs de Montreal 1976; Emili Pérez, en ciclisme a Seül 1988, i Dani Garcia, en judo a Londres 2012.

    Informa: Sergi Cano

  • A Los Angeles l'objectiu ja serà la medalla

    Andorra viu un moment dolç a nivell esportiu. Pel que fa als jocs, el 31 de juliol del 2024 va ser el dia més gran de l'olimpisme andorrà, trencant la barrera de la novena plaça.

    "Ens ha fet somiar i ens ha fet veure que el somni cada vegada està més a prop. I ha acomplert l'objectiu que era el diploma, el primer d'Andorra. Esperem que això sigui el començament per poder posar-nos, al següent cicle, objectius encara més ambiciosos".  

    Toni Cadena, director tècnic FACC

    Des del Comité Olímpic reconeixen que "és el millor moment que hem tingut en tots aquests anys". El seu president Jaume Martí celebra la progressió en l'àmbit esportiu d'Andorra, del qual la Mònica Doria n'és el millor exemple. 

    El projecte amb Mònica Doria va començar quan ella encara era una adolescent. Federació, Govern i COA van entendre la projecció de la palista, els resultats han anat arribant. Cadena recorda com l'han "protegit", anant pas a pas. 

    Té 24 anys i vol seguir creixent. La medalla, el següent objectiu.

    "Els esportistes som impacients per naturalesa i, quan tens l'oportunitat i la veus, la vols agafar aquí i no vols esperar a seguir millorant i a seguir treballant... que ho seguirem fent i segur que cada any estarem un esglaó més amunt. Però, bé, avui se'ns ha escapat". 

    Mònica Doria, palista FACC

    El seu entrenador reconeix que la palista "no està contenta amb el diploma", però creu que "surt molt reforçada per entrenar amb moltes ganes i anar a per les medalles a Los Angeles".

    El caiac cros és la darrera bala a la recambra per penjar-se la medalla a Paris. Demà comencen les classificatòries.

    Informa: Cesc Sanjuan

    Imatges: Ricard Tenza

  • Diploma olímpic de Mònica Doria

    Amb tot, Mònica Doria ha mantingut el cap fred i ha sabut recuperar-se per no perdre les opcions de diploma olímpic, l'autèntic objectiu de la palista a la cita parisenca. A la porta 7, la més complicada del traçat, ha comès un altre penalització - la tercera - de dos segons, però lluny d'arronsar-se ha aturat el cronòmetre en 113 segons i 58 centèsimes. Un temps que li ha valgut ser sisena al canal de Vaires-sur-marne.

    La victòria final ha estat per a la gran favorita, l'australiana Jessica Fox, que li ha tret més de dos segons a l'alemanya Elena Lilik. La nord-americana Evy Leibfarth ha completat el podi.

    Gran baixada a semis

    Un parell d'hores abans, a la semifinal, la palista havia completat una gran baixada al canal parisenc registrant el tercer millor temps. Mònica Doria ha protagonitzat una baixada espectacular, sense errades a diferència del que va passar el cap de setmana en la disciplina de caiac.

    L'andorrana ha aturat el cronòmetre en 106 segons i 53 centèsimes, darrere de l'australiana Jessica Fox i la txeca Gabriela Satkova.

    "Estic molt contenta i molt orgullosa de mi mateixa per haver pogut sortir a la final a la posició que ho he fet i com ho he fet després de la competició en caiac, però al mateix temps sé que podria estar allà entre les tres primeres i ara mateix em fa molt mal no haver-ho pogut fer de la manera que jo sabia i tot l'equip sabia que érem capaços de fer"

    "He tingut un error a la primera porta, l'he portat a la segona porta, estic molt contenta de com he gestionat la resta de la baixada perquè m'he aconseguit tornar a posar al lloc i que el conjunt de tota la baixada ha estat sisena posició, tot i que no és per mi el resultat que avui volia aquí"

    Mònica Doria, palista i guanyadora d'un diploma olímpic

    Si t'has perdut la competició en directe o vols tornar a veure-la, fes-ho aquí.

    Informa: Redacció

  • Mònica Doria es classifica per la final olímpica de canoa

    Objectiu complert. Mònica Doria s'ha classificat per la final olímpica de canoa després de ser la tercera més ràpida de la semifinal en el canal de Vaires-sur-marne. Doria ha fet una baixada espectacular demostrant, novament, el bon nivell de les classificatòries. La palista s'ha refet de l'errada en caiac i lluitarà per la medalla olímpica. Ha aturat el cronòmetre en 106 segons i 53 centèsimes amb el tercer millor temps només per darrere de l'australiana Jessica Fox i la txeca Gabriela Satkova.

    A dos quarts menys cinc de sis de la tarda es podrà seguir la final per Andorra Televisió, on Doria buscarà fer història lluitant per la medalla o el diploma olímpic. 

    Informa: Joel Romero

  • Suport d'Alain Cabanes a Mònica Doria a París

    Cabanes va estar acompanyat per membres del Comitè Olímpic Andorrà. La comitiva va poder saludar la palista un cop acabada la jornada. El mateix secretari ha reconegut el gran nivell de Doria, però no li vol posar pressió. "Molta il·lusió, sabem el potencial que té la Mònica. Evidentment, tampoc li volem afegir pressió, però la veritat és que molt orgullosos de veure el nivell que té".

    I és que ja fa alguns anys el Govern va apostar fort per Mònica Doria i ara se n'estan recollint els fruits. "Si creus amb un esportista i poses els mitjans i evidentment l'esportista hi posa l'esforç podem ser presents en aquestes fites amb opcions", esmentava Cabanes.

    Informa: Cesc Sanjuan

    Imatges: Ricard Tenza

  • Doria, tercer millor temps en canoa

    Mònica Doria ha marcat el seu millor temps, 101.28 segons, en la primera baixada, tot i tenir un ensurt en la primera porta que li ha fet perdre temps. L'andorrana ha anat de menys a més i ha rebaixat els millors temps intermedis, que marcava la polonesa Klaudia Zwolinska, plata diumenge en caiac.

    Al final, Doria ha signat el tercer millor temps de la mànega, només superat per la txeca Gabriela Satkova, que ha fet una gran baixada, i per la gran favorita, l'australiana Jessica Fox, que s'ha hagut de conformar amb la segona posició.

    En la segona baixada, l'andorrana ha comès nombroses penalitzacions, inclosa una de 50 segons, que l'ha deixat molt enrere. Tot i això, la feina estava feta i aquest dimecres a dos quarts de quatre de la tarda disputarà la semifinal amb l'objectiu de situar-se entre les dotze més ràpides per accedir a la final. La jornada d'aquest dimecres serà retransmesa per Andorra Televisió i andorradifusio.ad.

    Informa: Joel Romero

  • Oblidar el caiac i somiar en la canoa

    El millor que li podia passar a Mònica Doria després de la decepció de diumenge era tenir l'opció de reivindicar-se com abans millor. Dit i fet, la palista disputa la classificació de canoa i el caiac és aigua passada.

    El seu entrenador, Cristian Tobio, remarca que el mateix dia ja va fer un canvi de xip. "Al mateix dia vam dir que avui és el dia i demà serà un dia diferent". També analitza com està portant la pressió d'un país. "Pressió sempre n'hi haurà, són uns Jocs Olímpics, però ja sap que rema molt bé i sap el que ha de fer".

    A banda d'evitar penalitzacions de 50 segons, Doria ha de fer exactament el que estava fent. La canoa, fins i tot, la podem considerar com la seva modalitat preferida. Però Tobio assegura que no és així. "És mentida. Les tres li agraden. És el que porta més temps la canoa, però és una modalitat més que li agrada i que li encanta i que funciona igual de bé que en K1".

    L'objectiu d'aquest dimarts es veure si ha canviat el recorregut. "El que hem de mirar avui és que han canviat les portes respecte ahir llavors hem de veure si està igual que vam tenir el primer dia amb K1 perquè es pot moure 10 centímetres i ja serà diferents. Quan posin l'aigua ho veure'm".

    Aquest dimarts navegaran 21 palistes, les 18 primeres entraran a la semifinal. Es faran dues baixades i comptarà la més ràpida, la primera a les tres i la segona deu minuts després de les cinc, tot en directe per Andorra Televisió.

    Informa: Cesc Sanjuan

    Imatges: Ricard Tenza

  • L'experiència de viure una final olímpica

    La porta set va apartar Mònica Doria de la final, un dels punts més complicats del canal i un dels que es va modificar respecte a la classificatòria. La palista de la FACC, Laura Pellicer, va veure la Mònica baixar molt ràpida. "L'he vist molt ràpida i llàstima que li ha anat de poc de passar la porta. Són aquestes errades de precisió que et poden costar una baixada, però l'he vist ràpida".

    Amb tot, el director tècnic de la FACC, Toni Cadena, assegura que ara l'objectiu és aixecar l'estat anímic de l'andorrana. "Això no ha acabat. Això ha començat pitjor del que ens hagués agradat, però això no ha acabat. L'únic que hem de fer és acompanyar-la i ajudar-la a aixecar-se. Estic segur que arribarà a la canoa més forta del que ha fet al caiac". I fins i tot ella mateixa, la Mònica, és conscient que encara té més opcions. "Això és el que estem intentant fer, tornar-nos a posar en mode competició pels propers dies que venen i per sort tinc més oportunitats per estar allà".

    No hi ha res com competir als Jocs Olímpics i més davant d'11.000 persones. I Doria ho podrà tornar a fer dimarts a la classificatòria de canoa. Els aficionats animaven l'alemanya Ricarda Funk, però la victòria va ser per a la de sempre, Jessica Fox. Les aficionades australianes eren les més contentes a l'acabar la final. "Ha valgut la pena ha estat molt excitant! És una campiona olímpica, estem super orgullosos, ha estat una gran cursa molt millor que les semis. Som-hi Austràlia!".

    Dimarts torna l'acció amb les classificatòries de canoa. Primera mànega a les tres i la segona a les cinc de la tarda, com sempre en directe per Andorra Televisió.

    Informa: Cesc Sanjuan
    Imatges: Ricard Tenza