Comparteix:
Ràdio i Televisió d'Andorra i Andbank t'apropen les experiències de les persones que han aconseguit assolir els seus objectius a base de treballar el seu talent. Entrevistes que expliquen en primera persona que conjugar el talent i l'esforç és una bona fórmula per aconseguir els reptes més grans.
Pilarín Bayés és tota una institució en el món de la il·lustració. La reconeguda ninotaire de Vic, ha treballat en la il·lustració i l'escultura de vora de 700 treballs en infinitat de formats, principalment per a un públic infantil i juvenil. Ens explica que troba bonic reflectir l'actualitat en els seus projectes, qualsevol esdeveniment, sigui festiu i reivindicatiu, més enllà de les relacions familiars que sempre han centrat la seva obra.
Joan Torner és exjugador professional d'hoquei patins i creador de la fundació Joan Petit-Nens amb cáncer. Amb ell parlem de la seva experiència personal després d'haver perdut un fill a causa del càncer, com s'afronta el dignòstic i com canvia la vida després de la mort d'un fill. Arran de la seva vivència personal va crear el 2004 la Fundació, que organitza, entre altres accions, tornejos d'hoquei patins per recaptar fons per a la investigació del càncer infantil. Torner celebra que s'hagi passat a un grau de supervivència del 80%.
Piru Cantarell és directora de la Fundació FERO d'Investigació Oncològica. Ens explica en quins projectes es troba treballant la fundació i quins avenços s'han donat en el camp de la investigació sobre el càncer. Assenyala que cada vegada es disposa de més ajudes tant privades com d'empreses i col·laboradors perquè, malauradament, el càncer ens afecta a tots d'una manera o d'una altra. D'aquí que la gent estigui cada vegada més conscienciada.
Josep Maria Batalla és publicista, creatiu i generador d'idees. Fundador d'un estudi de disseny absolutament únic i genial, La Casa de Carlota, treballa buscant talent entre persones amb discapacitats com la síndrome de Down, que tenen una visió diferent sobre la imatge i treballen en projectes de disseny i publicitat. Es planteja, fins i tot, arribar a muntar una sucursal a Andorra, perquè les empreses ja entenen que sigui com sigui la persona si pot aportar un valor és més que vàlida.
Sentim molt a parlar sobre el famós TDA (Trastorn del Dèficit d'Atenció) i/o TDAH (Trastorn del Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat) i el doctor Jordi Catalan, especialista en desenvolupament infantil, assenyala que abans de fer un diagnòstic tant contundent com aquest s'ha d'anar més enllà. Cal buscar les causes que provoquen que el nen o nena no presti atenció a l'aula. I és que sovint, tot pot venir provocat per un problema visual o d'oïda, entre altres, que deriven en una falta d'atenció i que no té res a veure amb un trastorn.
Autora del llibre "Las cuentas de la felicidad. Hay vida durante el cáncer", Sandra Ibarra, sap bé què és la superació, la voluntat i l'optimisme. La model va crear una fundació el 2008 per lluitar contra aquesta malaltia després d'haver sobreviscut a una leucèmia i una posterior recaiguda.
Conversem amb l'educador Francisco Castaño, qui defensa que hi ha massa sobreprotecció dels pares als fills. "El problema, del qual no són conscients els pares és que quan un nen es fa gran, arriba a l'adolescència, ja no vol als seus pares al costat, però tots els impediments que es troba pel camí no els sap solucionar, li generen frustració, ràbia i a sobre responsabilitza de tot als pares", assegura el col·laborador de Pedro García Aguado en el projecte "Aprender a educar".
El director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, Manel del Castillo, explica quin és el dia a dia d'un hospital infantil on acudeixen des de nens amb problemes de salut freqüents a nens amb malaties cròniques o molt greus com el càncer. És clar a l'hora de dir que la investigació sobre el càncer infantil no és rendible per a les grans farmacèutiques i administracions públiques, i per aquest motiu no s'hi inverteix prou en investigació.