El març de l’any 2000 Jimmy Wales, avui prou conegut, acompanyat del seu soci Larry Sanger, fundaren l’enciclopèdia en línia anomenada Nupedia. Aquesta va néixer amb la voluntat d’incloure articles de qualitat, redactats per professionals i acadèmics destacats en diferents matèries, que requerien d’una revisió exhaustiva i lenta.
Amb uns criteris de qualitat molt marcats, Nupedia tenia certes limitacions a l’hora de poder publicar un volum d’articles considerables a l’any i poder fer un projecte rendible. Així doncs tot i la bona voluntat dels seus creadors el projecte va durar ben poc i es va donar per acabat el setembre del 2003.
Nupedia, un nom desconegut per a la majoria de nosaltres, és considerada pels internautes com el bressol de la mundialment coneguda Wikipedia. Tot i que els dos projectes van coincidir temporalment, aquest darrer va tenir més incidència entre el públic, ja que permetia fer la revisió dels articles més àgil i facilitava la participació de més usuaris.
La Wikipedia en anglès, va néixer oficialment el 15 de gener del 2001, i avui en dia és l’enciclopèdia en línia que més participants acull, amb aproximadament uns 41 milions d’usuaris registrats, autors de més de sis milions d’articles.
El 16 de març del 2001, l’informàtic Daniel José Queraltó, va decidir crear una nova versió d’aquesta enciclopèdia, empès pel seu interès personal en projectes col·laboratius. Ho va fer des del seu lloc de residència, Andorra la Vella, i en llengua catalana, esdevenint així el segon idioma que va participar en aquesta enciclopèdia virtual. El primer article que en va formar part el dedicà a una eina de càlcul anomenada àbac.
Tot i el seu origen eminentment andorrà, l’ús i actualització de la Viquipèdia s’estén arreu del món, tenint especial incidència en territoris de parla catalana. Els articles relacionats amb el nostre país, però, representen un percentatge molt baix, així com el nombre d’editors que hi prenen part. Val a dir que així i tot hem aconseguit fites molt destacables.
L’any 2011, en el context de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni, a través del projecte anomenat Wiki Loves Monuments i gràcies també a una excursió fotogràfica organitzada per Amical Wikimedia, organització independent catalana, sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia, Andorra aconseguia ser el primer país del món en incorporar fotografies de tots els monuments catalogats a la seva base de dades.
La primera col·laboració entre una institució andorrana i Amical Wikimedia, data del 2013, quan la Biblioteca Pública del Govern inicià la seva participació al projecte Bibliowikis, organitzant tallers per introduir el públic interessat en l’edició i creació d’articles. Des de llavors s’han dut a terme nombroses edicions, involucrant-se també la Biblioteca Nacional.
Una vessant molt important que s’ha treballat intensament al nostre país és l’educativa, organitzant tallers a diferents escoles i als alumnes de la Universitat d’Andorra, per tal de poder formar potencials futurs voluntaris de la Viquipèdia.
La darrera de les col·laboracions dutes a terme ha estat amb el Servei de Política Lingüística, que juntament amb la Biblioteca Nacional, ha participat en la vuitena edició de la Viquimarató de la llengua catalana.
Enguany celebrem el vintè aniversari del naixement de la Viquipèdia, i Andorra s’afegeix animant-vos a tots els que encara no ho heu fet, a esdevenir part activa del col·lectiu que hi participa, per tal que el nostre petit país sigui cada dia més present a les xarxes.
Un article de Júlia Fernández González, cap de la Biblioteca Nacional
Fotografia: Viquimarató de l'Esteve Albert a la Biblioteca Nacional el 12 d'abril del 2015 (cedida per la BN)
Trobaràs més informació a:
. Viquipèdia i Andorra, d’Àlex Hinojo.
. Tot un “viqui-univers” al teu servei, de Júlia Fernández.
Comparteix: