Idees per aprendre i jugar a casa evitant el coronavirus

Idees per aprendre i jugar a casa evitant el coronavirus

La situació sobrevinguda ens ha sorprès molt a tots i a totes. Però fins que no tinguem noves instruccions per part del Govern, ens toca estar a casa i complir les indicacions de les autoritats sanitàries. Davant aquesta situació, especialment la del tancament de les escoles, toca que els nostres fills i filles restin a casa. I ho podem veure com una oportunitat. I és que tot depèn de quina mirada hi posem a la circumstància.

Els més grans, estudiants de segona ensenyança i batxillerat, segurament hauran rebut (o estaran a punt de rebre) per correu electrònic o bé per les plataformes digitals de les escoles la feina a desenvolupar durant aquests dies. Potser també aprofitaran aquests dies extraordinaris per acabar de repassar continguts per proves oficials. Sigui com sigui, estaran distrets. I si no, la tercera temporada d’Èlite ja està disponible a Netflix. Segur que estaran ben enfeinats aquests dies.

Però... què podem fer amb els nostres fills i filles més petits?

Abans de començar amb els consells, però, deixeu-me comentar que hem d’intentar que estiguin el menor temps possible davant de la pantalla. Hem de saber trobar un equilibri perquè no sigui contraproduent i planificar un conjunt d’activitats diferents. Però... com?

Fes i pacta un horari: Serà important trobar un equilibri entre activitats més interactives, altres més acadèmiques (feina de l’escola) o bé d’altres més transversals com, per exemple, tasques de casa (parar i desparar la taula, guardar la roba, fer el llit, treure el rentaplats...). Hi ha moments per a tot!

D’acord però....Què haig de posar en aquest horari a més de fer, cada dia, una mica de feina de l’escola? Està clar que les tasques del dia a dia han d’aparèixer. Serviran perquè el vostre fill o filla no s’avorreixi de les tasques planificades i pactades. Hem de saber trobar un bon equilibri. Us ho detallo per assignatures/àrees de coneixement:

  • Català: Lectura. Si t’obliguen a llegir un llibre, no fomentem el gust per la lectura. I crec que això és un dels grans errors que fem els docents. Serà bo que el vostre fill o filla pugui elegir quin tipus de llibre vol (còmic, conte, revista...) o bé el gènere, en el cas de ser més gran. Per als més petits que encara s’inicien en el món de la lectura, un llibre curt i senzill també pot ser un bon recurs i alternar-ho durant la setmana amb la web "una mà de contes".
  • Català: Expressió escrita. Us heu preguntat què és el que pensen d’aquesta situació els vostres fills? Animeu-los a escriure una carta al Ministre de Salut per demanar-li consells o bé al cap de Govern. Una altra alternativa pot ser que expliquin què senten. Us permetrà saber com ho estan vivint ells/es. Els més petits poden fer un dibuix d’agraïment a tots els professionals que aquests dies estan al peu del canó.
  • Matemàtiques: Jocs de taula. Per fomentar el càlcul mental i el raonament pots plantejar un joc de taula o de cartes. Pots optar pels clàssics (l’oca, els escacs, el dominó, les dames, el parxís) o bé jugar amb ells al Dobble, al Dixit o bé al Rummikub. Potser cada dia no voldran jugar, però ho pots alternar amb un joc interactiu, de la mateixa índole, però amb interactivitat digital.
  • Matemàtiques i Anglès: Jocs virtuals. ICTgames és una pàgina web amb molts recursos interactius de jocs matemàtics i d’anglès. Educaplay també ofereix un ventall de jocs interactius molt interessant i per temàtiques. Poden ser una bona eina per alternar-ho amb els anteriorment mencionats jocs de taula.  
  • Cuina amb ells: Aquesta activitat no forma part d’una assignatura/àrea en concret. Però aquests dies pots aprofitar per cuinar amb els teus fills. És un bon moment per treballar el saber fer. Cuineu un postre junts o bé un plat que us vingui de gust. Feu-los protagonistes i de ben segur que l’activitat de cuina, serà molt significatiu. En aquest mateix blog, teniu algunes idees de receptes de cuina per tota la família.
  • Ciències Naturals: Feu experiments! No cal que els feu cada dia, però podria ser una activitat extraordinària durant la setmana. Podeu fer experiments a casa (nivell amateur ja està bé), com per exemple un volcà en erupció o d’altres més senzills que no impliquen gaire complicació ni massa materials, com les llanternes de llum de colors, entre d’altres que podreu trobar al Youtube.
  • Ciències Socials: Viatja per l’univers amb ells. A la web Nine planets podeu fer un viatge per l’univers i descobrir les particularitats dels vuit planetes del sistema solar, entre els altres cossos celestes. Estaria molt bé ambientar el menjador baixant una mica les persianes i posant música.
  • Visual i plàstica: Els més petits poden fer dibuixos, enganxar gomets i fer seriacions... Els pares i mares més atrevits podeu treballar figures de fang a casa (sempre ha estat el meu somni empantanegar casa fent figures de fang) però la web Inspirograph també és una bona alternativa on poden crear rodes dentades al seu gust o bé fer un grafiti a la web Graffiti creator.
  • Origami: Podeu fer figures de tots tipus amb papers de colors utilitzant tutorials de Youtube amb la pràctica de l’origami. És molt relaxant i treballareu molt la psicomotricitat fina.
  • Música: El trivial musical és un joc molt interessant sobre la temàtica i s’ho passaran molt bé.

Des del blog d’educació de RTVA volem que puguis tenir diferents recursos per poder treballar a casa amb els més petits de casa. Així que estem a la vostra disposició per donar-vos idees!

És la nostra forma d’ajudar a sumar en aquesta causa que segur superarem tots/es junts/es! 

 


Un article de Carles Perea, educador social, mestre i psicopedagog

 

Foto principal: 

  Creative Commons License Wesley Fryer

Comparteix: