Un dels plats estrella aquestes Festes és indubtablement el de canelons. Són típics per Sant Esteve però molta gent els prefereix per Nadal i, fins i tot, per Cap d’Any. Si et ve de gust preparar-los a casa, t’explico molt fàcilment com fer-ho perquè et quedin uns canelons per llepar-te els dits i sorprendre els teus convidats.
Ingredients (per a 24 canelons)
½ kg de carn de vedella per estofar
¼ de kg de carn magra de porc
¼ de kg de pit de pollastre
2 fetges de pollastre o conill
2 cervells de be
1 botifarra crua
2 cebes
2 tomàquets
1 pastanaga
30 g de mantega
¼ g de litre de llet
½ g copa de brandi
1 litre de beixamel*
50 g de formatge ratllat
oli, sal i pebre negre
1 capsa de pasta de canelons
Preparació
1r. Demana a la carnisseria que et tallin tota la carn a daus a punt de rostir
2n. Rosteix la carn en una cassola d'alumini, amanida amb sal, pebre i un raig d'oli. Deixa que s'enrosseixi i a continuació afegeix-hi la ceba tallada fina, els tomàquets tallats a daus i la pastanaga ratllada. Deixa-ho coure lentament, procurant que no es cremi, fins que quedi la carn ben flonja. Ho pots coure també al forn a 180º. Quan sigui gairebé cuit, afegeix-hi els cervellets, els fetges i la ½ copa de brandi.
3r. Quan ho treguis del foc ho pots passar tot per la màquina de picar perquè quedi ben fi.
4t. Torna-ho a passar al foc, a la cassola, amb un bon tall de mantega i ves-hi afegint llet fins que quedi una pasta homogènia, llavors rectifica-ho de sal i pebre
5è. Bull la pasta dels canelons durant 10 o 15 minuts amb aigua abundant, un raig d'oli i un grapadet de sal. Ves tirant la pasta a l'aigua d'una en una i procurant anar girant amb l'ajuda d'un cullerot l'aigua de dreta a esquerra perquè no s'enganxi. Quan la pasta sigui cuita, escorre-la i ruixa-la de seguida amb aigua freda.
6è. Posa un drap damunt el taulell i col·loca-hi la pasta de canelons. Reparteix-hi el farcit pel damunt, enrotlla els canelons i ves-los posant en una plata per anar al forn, ben untada amb mantega i una petita part de la beixamel. Acaba de cobrir els canelons amb la resta de la beixamel i escampa-hi el formatge ratllat pel damunt. Posa’ls al forn a gratinar fins que es daurin.
I a ara et preguntaràs..I la beixamel, què? Doncs per fer una bona beixamel et cal:
Ingredients:
1 litre de llet
60 g de mantega
60 g de farina
1 ceba petita
un pessic de nou moscada
sal i pebre blanc
Preparació de la beixamel:
1r.Per fer la beixamel, posa en una paella antiadherent la mantega i quan sigui fosa afegeix-hi la ceba, tallada molt fina. Deixa-la coure fins que sigui transparent, seguidament tira-hi la farina i ves remenant-ho de forma que es vagi coent fins que faci bombolletes.
2n.A continuació, afegeix-hi una mica de nou moscada, sal i pebre. Tot seguit ves-hi abocant la llet tèbia mentre ho vas remenant. Deixa-ho bullir a foc lent durant 10 minuts.
3r. Finalment, cola-la amb un colador xinès.
Bon profit i Bones Festes!
Dolors Abad, cuinera.
Comparteix: