Són moltes les persones que utilitzen o bé ulleres o bé lents de contacte. Però des que la Covid-19 ens envolta, tots els usuaris d’una o altra ajuda òptica estan patint les conseqüències.
Ara mateix les institucions sanitàries ens recomanen la importància de la neteja de les mans i de sobretot no tocar-se la cara. I què fem quan ens fiquem o traiem les lentilles? Inevitablement ens toquem la cara. Segons un recent estudi d’una universitat australiana, ens toquem la cara una mitjana de 23 cops cada hora. Però ara no és el moment de tocar-se el nas, les galtes o qualsevol part de la cara que estigui a prop del nas o de la boca. Tot pel simple fet que la Covid-19 es contagia pel nas i per la boca. Així doncs, en la mesura de l’evitable, mentre el virus estigui present en el nostre dia a dia, millor ficar-se ulleres i mirar de tocar-se la cara el menys possible.
Sí i no.
No es pot dir que ofereixin una protecció segura i efectiva, però sí que poden servir de pantalla o de fre. Quan el virus està en suspensió en l'aire, el primer que es trobarà abans d'entrar en contacte amb els nostres ulls seran els vidres. Per tant, serviran de protecció i el més probable és que, si t'has de contagiar, ho facis a través de la teva boca o del nas abans que pels teus ulls.
Teòricament és possible però encara no hi ha proves reals. Per tant, de moment, la millor arma continua sent la prevenció.
El que sí se sap ja és que aquest tipus de coronavirus causa conjuntivitis, aquesta patologia visual tan molesta que, a més, té l'inconvenient que és contagiosa per contacte també. Per això tot el sector sanitari no es cansa de repetir sempre el mateix missatge: fer una bona i constant higiene de mans per tal de frenar el contagi.
Aquesta és una pregunta molt recurrent a Google des que l’ús de mascareta és obligatori.
Per als usuaris d'ulleres és una situació realment incòmoda. L'ús de mascareta requereix tapar-se completament el nas, però això provoca que amb la respiració, les lents de les ulleres s'entelin i dificultin en un nivell alt la visió. Al principi l’anècdota pot fer gracia però ben aviat passa a ser incòmode i dificulta la realització d’accions banals i quotidianes.
Les ulleres s'entelen amb els canvis de temperatura i sol succeir en els mesos més gèlids, quan passem d'una zona més freda i entrem en un local amb la temperatura més alta. L'aire carregat de vapor calent entra en contacte amb les lents.
Però hi ha tres trucs per evitar aquesta situació, en la mesura del possible:
Aquests tres trucs funcionen principalment amb les mascaretes flexibles ja que poden doblegar-se. Amb models més rígids pot no funcionar.
A més, aquests trucs també son vàlids per a totes les persones que amb el bon temps surten al carrer amb ulleres de sol. I és que també és important recordar que quan sortim a comprar no hem d'oblidar de protegir també els nostres ulls de la radiació UV.
Si utilitzes ulleres diàriament, es recomana desinfectar periòdicament tota la estructura, és a dir, els vidres i també la muntura.
També es recomana intentar utilitzar les lents de contacte el mínim de temps possible. En aquest cas si haguessis de fer-les servir pel motiu que sigui, en la mesura del possible, es recomana fer servir les diàries (les d’un sol ús). Per què són la millor opció? Perquè la manipulació és menor (un cop al posar-les i una altra vegada al treure-les) i no requereixen cap manipulació de res més perquè no cal emprar líquids de manteniment ni de neteja.
Si s'utilitzen lents de contacte mensuals o de llarga durada, és important rentar-se sempre bé les mans tant per a la col·locació com per a l'extracció. És molt recomanable a més canviar el portalents sempre que es canviï de lents de contacte.
Un article del Dr. Ludger Hanneken, Oftalmòleg de Vallmedic Vision&Aesthetic
Fotografies: Vallmedic Vision
Comparteix: