Passada la festivitat de Meritxell iniciem l’operació tornada a l’escola. Alguns de vosaltres amb moltes ganes de tornar a la rutina i d’altres, amb un sentiment nostàlgic. Sembla que el temps cada cop passa més ràpid, especialment quan veiem que els més joves de casa ja fan canvis d’etapa. I és que sigui d’una manera o d’altra, si no ens organitzem i ens preparem per al que ha de venir, tot es pot convertir en un autèntic caos.
Alguns consells perquè sigui un curs escolar ple d’èxits:
- Marqueu-vos fites per al curs escolar. Tot i que pugui sonar exigent i tancat, resulta molt útil. Parleu amb ells/es sobre què es proposen per a aquest nou curs i de quina forma. Des de reforçar les matemàtiques, la llengua o bé participar en una obra de teatre que els motivi i els emocioni. I també va per a vosaltres, els adults: us podeu proposar, per exemple, conèixer més i millor els altres pares i mares, més enllà del grup oficial de Whatsapp.
- Feu-vos una llista amb les coses pendents i enganxeu-la a la nevera. A vegades queden llibres, materials, papers o bé inscripcions pendents. Això ens pot trencar la rutina i generar estrès. En el pitjor dels casos, ansietat. Serà clau poder-se anticipar a tots els inconvenients i situacions sobrevingudes amb les quals ens puguem trobar. Tingueu-les present i organitzeu-vos sense pressa i nerviosisme.
- Compra el material amb els teus fills/es. Anar-ho a fer amb temps i amb els nostres fills/es serà un bon moment per parlar del curs escolar que comença: els objectius a aconseguir, actituds, sentiments, emocions, consells... I no deixa de ser, també, un moment excel·lent per reforçar el vincle que a vegades, per la velocitat en la rutina del dia a dia, sovint queda en la llista de coses pendents a treballar quan arribem a casa.
- Acompanya’l el primer dia d’escola. Sigui quina sigui l’etapa que ha de començar, acompanyeu-los. El primer dia d’escola és una jornada de nervis i estrès per a tothom. Cal que se sentin acompanyats (encara que us hàgiu de quedar al cotxe, si teniu fills grans) i ajudar-los a transformar aquests sentiments en moments de confiança i emoció. Però entrar fins a l’aula amb els petits i/o dedicar un temps excessiu a les fotografies en tots els racons de l’escola tampoc és del tot necessari. Els docents us ho agrairan.
- Feu un calendari familiar. La clau per evitar presses, estrès i nervis és l’organització. Fer un calendari amb les activitats familiars és una bona eina per saber, en cada moment, el que toca fer i a qui toca fer-ho. Això també pot servir per a la distribució de les tasques i responsabilitats domèstiques.
- Activitats extraescolars. És important que en facin alguna pel fet de conèixer nova gent, treballar els seus interessos i forjar la seva identitat personal i social. Motiveu-los a fer-ne i pacteu-les amb ells/es. No us oblideu d’afegir-les i/o canviar-les al vostre calendari familiar. Poden passar per diverses abans de trobar la idònia. Sigueu pacients.
- Sigueu optimistes i assertius. Mai sabem què pot passar durant el curs, però com a mares i pares teniu una gran responsabilitat de transmetre’ls sempre pensaments i actituds positives. Caldrà que ho recordeu però, especialment, en els moments quan més us puguin necessitar.
- El descans és molt important. Serà important que intenteu evitar que passin molt de temps a l’ordinador i/o el mòbil. Pactar una hora per apagar la wifi de casa serà garantia d’un bon descans i d’un rendiment òptim durant el curs. Tot i que en el moment de fer-ho es puguin respirar moments de tensió i frustració.
No m’agradaria acabar aquest post sense transmetre-us la il·lusió perquè gaudiu del curs escolar amb els vostres fills i filles. Confieu en els equips docents dels centres i no dubteu a comunicar-los tot allò que us inquieti. Des d’aquí intentarem també donar-vos petits consells perquè, en moments de dubtes i/o incertesa, pugueu actuar de la forma més encertada possible.
Bon inici de curs a tothom!
Un article de Carles Perea, educador social, mestre i psicopedagog.
