L'efecte de la tecnologia i els dispositius mòbils en nens i joves

L'efecte de la tecnologia i els dispositius mòbils en nens i joves

Segurament molt pares aquest Nadal aprofitaran per regalar dispositius electrònics als seus nens. Regalar tecnologia ha esdevingut normal, ja que cada cop està més present en el nostre dia a dia i el seu ús va en augment. Però és important conscienciar sobre aquest ús i marcar unes pautes perquè la llum blava emesa per les pantalles digitals pot tenir un efecte negatiu en la visió de les persones. Un d’aquests efectes és l’augment de la miopia.

Ja és habitual veure un nen mirant una pantalla mentre comparteix, per exemple, un àpat amb els seus pares al restaurant. Aquest nou hàbit –entre d’altres factors– està provocant que la miopia es comenci a considerar una epidèmia. A més hi ha la importància del factor genètic: si ambdós pares són miops, el nen tindrà un 60% de possibilitats de desenvolupar miopia.

L’impacte de la tecnologia en els nens

Pel que fa als menors, s’ha dut a terme un estudi a l'Amèrica del Nord en el qual els pares comenten que efectivament, com ells, els nens passen més de dues hores al dia davant d’una pantalla.

Si es parla d’activitats preferides a l’hora de l’esbarjo, la primera és jugar a l’aire lliure. Encara que activitats com jugar amb un dispositiu electrònic està guanyant pes (23%), així com veure la televisió (20%). A l’igual que els adults, els nens, després de passar-se dues hores amb un dispositiu electrònic, diuen que pateixen:

  • Mal al coll i esquena
  • Mal de cap
  • Sensació de patir d’ull sec
  • Mal comportament
  • Irritabilitat
  • Disminució de la capacitat d’atenció

Què podem fer per frenar l’evolució de la miopia en nens ja miops?

En l'àmbit científic s’ha trobat que l’atropina pot frenar el creixement de la longitud de l’ull, conseqüència directa de l’augment de la miopia. L’atropina és un fàrmac que s’extreu de la belladona i les seves fulles i arrels s’han utilitzat sempre per a fer medicines. Té el poder de bloquejar les funcions del sistema nerviós del cos, que regula entre altres, la mida de les pupil·les.

Quan s’utilitza en una concentració del 0,01%, l’atropina frena l’evolució de la miopia i provoca un efecte més sostingut en el retard del creixement d’aquest defecte refractiu. Només cal aplicar una gota als ulls del nen miop abans d’anar a dormir, per això és un tractament simple i  a la vegada efectiu.

Miopia, nova epidèmia

La miopia, malauradament, cada cop estarà més present en el dia a dia de tothom:

  • S’estima que per l’any 2025, el 70% de la població jove tindrà miopia per l’increment de l'ús d’aparells electrònics i dispositius mòbils.
  • Actualment el 47% dels joves europeus entre 25 i 29 anys ja porten ulleres a causa de la miopia.
  • A la Xina, amb una població de 1.400 milions de persones, quatre de cada cinc estudiants entre 16 i 18 anys ja pateixen de miopia.
  • Quan un nen utilitza un dispositiu mòbil, els seus ulls reben tres vegades més de llum perjudicial que una persona adulta.

Què hi podem fer?

Per evitar aquestes molèsties, és important que tothom –tant pares com nens– es conscienciï dels efectes negatius en la visió que pot tenir l’ús abusiu d’una pantalla digital i, per tant, controli el temps d’ús d’aquests dispositius perquè no superin les dues hores al dia i es facin pauses regulars cada 20 minuts mirant durant 20 segons un objecte situat a 6 metres (20 peus). És la regla del 20-20-20. En el cas dels nens, per reduir l’augment de la miopia es recomana que facin un màxim d’activitats a l’aire lliure o amb llum natural almenys dues hores al dia.

Un article del Dr. Ludger Hanneken, Oftalmòleg de Vallmedic Vision&Aesthetic

Comparteix: