- Ser conscients a l’hora d’escollir el que mengem: abans de deixar-nos portar per tot el que hi pot haver a taula, posem en un plat el que consumirem en comptes d’anar picant. És més fàcil per controlar les quantitats.
- Consumir vegetals a cada àpat: penseu en fer preparacions originals i divertides com ara amanides amb cítrics, cremes de verdures servides en vasos diferents, patés vegetals...
- Fer exercici. Ens ajudarà a sentir-nos més lleugers i no ens sentirem tan pesats.
- Dormir bé. Les hores de son són imprescindibles per regenerar el cos.
- Gaudir de la família i dels amics: són dates de retrobament, aprofitem aquests moments per estar junts.
I aquí teniu uns aliments que us seran molt útils:
- Umeboshi: és una varietat de pruna àcida i salada que té la capacitat d’ajudar a fer la digestió, estimula el funcionament hepàtic, redueix la fatiga, ajuda a equilibrar els desordres intestinals.Es pot consumir l’equivalent a un cigró abans dels àpats principals.
- Gingebre: aquesta arrel és ben coneguda i té la capacitat de facilitar els processos digestius i preveu les nàusees, entre altres. Poseu-vos un tros al brou de Nadal i si us trobeu pesats després dels àpats, feu-vos una infusió!
- Miso: és una pasta de soja fermentada que té la capacitat de depurar l’organisme, ajuda a eliminar toxines, regula la flora intestinal, alcalinitza l’organisme.Es pot prendre com un consomé d’aperitiu i així preparem el cos a fer una digestió millor. No s’ha de fer bullir ja que es perdrien les seves propietats. La quantitat a consumir és d’una cullerada de postres per persona i per bol de brou. No cal salar aquest brou ja que el miso és molt salat!
- Pickles: són verdures fermentades amb sal. Durant el procés de fermentació es creen bacteris beneficiosos que ajuden a regenerar la flora intestinal i faciliten la digestió. Poseu-ne una petita quantitat en els àpats principals!
- Kuzu: és l’arrel de la planta Pueraria lobata i és un gran remei per a tots els problemes digestius, especialment per a fetges sobrecarregats i budells debilitats.Si sentiu que us heu passat, penseu a fer un brou vegetal amb kuzu. Agafeu-ne una cullerada de postres i poseu-lo en un vas amb una mica d’aigua a temperatura ambient, dissolent-lo bé. A part poseu a escalfar un vas de brou vegetal i quan arrenqui el bull, afegiu-lo ràpidament al kuzu dissolt. Remeneu ràpidament fins que es torni translúcid i ja el teniu a punt.
Espero que tots aquets consells us ajudin a passar unes bones festes!
Si ho necessiteu o teniu dubtes, demaneu consell a un professional.
I una recepta extra!
I per acabar, us deixo una recepta per fer uns bombons de plàtan i xocolata. Són molt ràpids de fer i estan boníssims!
INGREDIENTS:
La quantitat variarà en funció del nombre de bombonets que es vulguin preparar.
- Plàtans
- Xocolata negra (mínim 74%)
- Canyella en pols
- Espècies al gust (vainilla en pols, gingebre, pell de cítrics, flor de sal...)
PREPARACIÓ:
- Peleu i talleu els plàtans a rodanxes d’un centímetre aproximadament.
- Congeleu-los en una superfície plana mínim 24h abans de fer la preparació.
- Quan els plàtans estiguin congelats, heu de fondre al bany maria la xocolata amb les espècies.
- Banyeu cada rodanxa de plàtan en la xocolata.
- Poseu a sobre d’una safata. La xocolata s’endurirà ràpidament.
Es pot consumir al moment o tornar a guardar al congelador fins al moment de consumir.
No es conserven gaire, ja que us els menjareu ràpidament!
Salut, bons aliments i bones festes!
Un article de Pili Borra, naturòpata especialitzada en nutrició
Fotografia de portada : Pixabay (llicència Creative Commons)