Preguntes freqüents sobre la limitació d'activitats pel coronavirus

Preguntes freqüents sobre la limitació d'activitats pel coronavirus

Aquestes són algunes de les preguntes freqüents sobre la limitació excepcional d'activitats amb motiu del coronavirus covid-19.

 

1. Quant duren les mesures decretades pel Govern?

No tenen data de finalització. Tal com marca el darrer Decret aprovat pel Govern, totes les mesures implementades i impulsades per l’Executiu amb la voluntat de fer front a la propagació de la COVID-19 han quedat prorrogades fins a nou avís.

2. Es pot entrar i sortir del país?

A Andorra es recomana reduir al màxim la mobilitat, tant en l'àmbit nacional com internacional.

3. Quins establiments han de cessar la seva activitat?

Totes les activitats se cessaran completament excepte les essencials, com són la venda de productes de primera necessitat (alimentació i farmàcies), les benzineres, els bancs que operaran amb serveis mínims i/o els mitjans de comunicació. També es permet que aquells centres ja oberts puguin vendre al públic material d’oficina i papereria així com cigarretes electròniques. Les altres activitats romandran tancades, però han de mantenir uns serveis de guàrdia, com són les professions sanitàries, els veterinaris, els industrials (electricistes, etc.) o els tallers mecànics. Si els empleats dels centres de treball que han de romandre tancats poden realitzar les tasques pròpies del seu lloc de feina per vies no presencials, des del seu domicili, poden continuar executant-les.

4. Què es considera un servei essencial?

Tenen consideració de serveis de primera necessitat tots els referents a seguretat, emergències, electricitat, aigua potable, combustibles, gas, telecomunicacions, mitjans de comunicació, serveis de neteja industrial i neteja domèstica, residus urbans i industrials, residus sanitaris, subministraments sanitaris i de farmàcia, distribució alimentària humana i per a granges i centres d’animals, animals vius o morts i l’Escorxador.

5. El subministrament d'aliments a supermercats i botigues està garantit?

Sí, la distribució d'aliments i l'arribada de mercaderies i productes bàsics es considera un servei essencial. De fet, un hipotètic tancament de fronteres per part dels països veïns no afectaria el transport d’aquesta tipologia de mercaderies.

6. Es pot sortir al carrer per anar a comprar alimentació i productes de primera necessitat?

Sí, per fer les compres essencials. És imprescindible respectar l’aforament màxim del 30% en els establiments i cal garantir la distància mínima d’un metre (i preferiblement de dos metres). Es recomana que no es desplaci tot el nucli familiar a fer la compra, només una persona. És obligatori facilitar guants d’un sol ús als clients, cal disposar sempre de sabó i eixugamans d’un sol ús i es recomana el pagament de les compres amb targetes de crèdit.

7. Quines mesures econòmiques ha aprovat Govern i com hi puc accedir?

El Govern ha impulsat la Llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2. El text legislatiu, validat per assentiment pel Consell General, és un paquet de mesures econòmiques i socials que té com a objectiu prioritari que els treballadors puguin mantenir el lloc de treball i seguir cobrant la totalitat del salari.

8. Què he de fer si presento símptomes, però no he estat amb contacte amb cap positiu?

Si presentes símptomes respiratoris, febre o febrícula, queda’t a casa i truca al teu metge de capçalera referent, si la gravetat dels símptomes ho requereix truca al 116. No es recomana desplaçar-se en cap d'aquests casos a l'hospital o CAP. Un cop fet aquest pas, seguint criteris mèdics, els professionals de la salut et donaran les indicacions a seguir.

Els casos amb simptomatologia lleu que no tinguin criteris d’ingrés podran estar a casa seva, sempre en condicions d'aïllament, per evitar qualsevol contagi. Els ciutadans que presentin criteris clínics d’ingrés seran hospitalitzats fins que superin la malaltia.

9. Què he de fer si he estat en contacte amb una persona que a la vegada ha estat en contacte amb un cas positiu?

Seguir els criteris generals que s'estan donant per part de les fonts oficials i els professionals sanitaris per reduir al màxim la mobilitat i la possibilitat de contagis. A nivell sanitari, el contacte d'un contacte no es considera contacte de risc, i per tant, no ha d'estar en aïllament domiciliari per possible sospita.

10. Si retorno a Andorra, m’he de confinar a casa?

Sí. El Govern ha decretat que totes aquelles persones, siguin nacionals o residents, que retornin a Andorra mentre durin les mesures excepcionals hauran d’estar confinades a casa durant un període de 15 dies naturals.

11. Hi ha restriccions en la venda de begudes alcohòliques, tabac i productes derivats?

No, actualment ja no existeix cap restricció per a la venda d'aquests productes en aquells establiments que puguin romandre oberts. El Govern ha deixat sense efecte el Decret del 15 de març perquè considera que l'efecte crida dels turistes ja no existeix a causa de les limitacions de mobilitat que s'han implementat als països veïns.

12. Puc demanar serveis a domicili?

Els serveis a domicili queden reduïts als productes de primera necessitat, com ara aliments, medicaments i combustibles per a calefacció. Poden fer servei a domicili els restaurants.

13. Puc quedar amb gent al carrer o fer activitat física a l’exterior?

Es recomana no fer-ho, per evitar possibles contagis. El Ministeri de Salut recorda que cal canviar els hàbits habituals per reduir al màxim el risc de contagi. El període actual no és de vacances sinó de distanciament social.

14. Puc portar els infants al parc?

No, s'ha decretat el tancament dels parcs, zones de lleure, places, berenadors i similars.

15. Sóc persona depenent. La persona que m’assisteix podrà venir?

Sí, es considera un servei bàsic i essencial per a les persones amb dependència, dificultats d’autonomia o que necessiten suport per fer activitats de la vida diària. Cal recordar que el col·lectiu de gent gran és un dels vulnerables al virus. Per això, en la continuïtat del servei es garanteix que els treballadors familiars segueixin estrictament les mesures de seguretat contra la COVID-19 amb equips de protecció individual, salvaguardant així la salut dels usuaris.

16. Puc anar a veure el meu familiar/amic/veí a casa seva?

No és recomanable. Cal canviar els hàbits i evitar possibles contagis.

17. Hi ha un membre de la família amb trastorn de l’aspecte autista. Pot sortir al carrer?

Sí. Totes aquelles persones amb diagnòstic de trastorn de l’espectre autista, problemes de salut mental, conductes disruptives o altres alteracions de comportament, poder sortir al carrer, ja que aquestes conductes es poden veure agreujades pel confinament. No han de portar cap element identificatiu visible.

18. Puc anar a sales de vetlla o al tanatori?

El Decret del Govern ha procedit al tancament de les sales de vetlla. L'assistència als enterraments i funerals queda limitada als familiars.

19. Puc anar al cinema, biblioteca o museus?

No. Aquests establiments no estan considerats de primera necessitat i, per tant, estan tancats des del 14 de març i durant un període de fins a 15 dies prorrogables.

20. Els centres comercials estaran oberts?

Només estan obertes les zones dels centres comercials dedicades a productes de primera necessitat.

21. Puc treure a passejar la meva mascota?

Sí, però es recomana mantenir la distància de seguretat mínima d’un metre, així com seguir les mesures de protecció higièniques contra la transmissió la COVID-19. Es recomana que no es desplaci tot el nucli familiar.

22. Tinc una cita mèdica. Hi puc anar?

Si no és urgent es recomana posposar aquestes cites.

23. El transport públic funciona?

Sí, però amb reducció a un terç de l’ocupació i també amb reducció de l’horari habitual.

Podeu consultar aquí els canvis en la freqüència.

24. Puc anar a fer gestions a l’administració?

Sí, però amb restriccions. El Servei de Tràmits funcionarà entre les 8 h i les 14 h únicament amb cita prèvia, trucant al 150 o enviant un correu a info.tramits@govern.ad. Tindran el mateix horari reduït i també amb cita prèvia els serveis comunals i de la Justícia.

25. Vull fer una donació econòmica per ajudar en la situació d'emergència sanitària. On puc fer-ho?

El Govern i l'ABA han habilitat cinc números de compte perquè la ciutadania pugui fer donacions destinades a pal·liar la situació creada per la COVID-19 al Principat. També podeu fer els vostres donatius enviant un SMS al 828 amb la paraula "ajuda". Per cada missatge destinareu 2 euros al fons solidari.

26. Es por sortir de casa per a poder anar a treballar la terra per a conrear l’hort?

Sí, però amb restriccions. El conreu de la terra i en general tot allò que fa referència als treballs agraris i ramaders està únicament autoritzat per les explotacions agràries que estiguin destinades a tasques d’alimentació i cura del bestiar, així com conrear la terra per a la producció dels cultius corresponents. Resta prohibit el conreu de la terra en el cas de persones particulars que disposen d’alguna parcel·la on cultiven habitualment el seu hort i desenvolupen aquesta activitat de forma complementària, principalment pel seu propi consum família i/o com a distracció. El proveïment alimentari nacional està garantit.

27. Vull ser voluntari. Què puc fer?

La recomanació general és quedar-se a casa per evitar nous contagis. Tot i això, tots aquells que vulguin donar un cop de mà en la situació actual cal que s’inscriguin al registre enviant un correu electrònic a joventut_voluntariat@govern.ad. En cas de ser necessari, el Govern contactarà amb les persones que formen part d’aquesta base de dades.

28. Les escoles estan tancades. La docència continua virtualment?

Sí. En aquest document trobareu les principals preguntes i les respostes amb relació a la docència .

29. Les professions titulades mantenen el seu servei?

Sí, però només per a serveis d’urgència. Podeu consultar aquí els serveis de permanència dels diferents professionals.

30. Hi ha restriccions per a la caça?

Sí. El Ministeri de Medi Ambient ha emès una Orde Ministerial que suspèn els plans de caça i també la temporada de pesca, que havia de començar aquest proper 4 d’abril. La suspensió dels plans comporta la prohibició total d’aquestes activitats, ja que d’una banda al ser activitats de muntanya presenten un risc d’accidentalitat major i de l’altra a fi d’evitar contagis relacionats amb la COVID-19.

31. Hi ha un telèfon d’informació sobre la Covid-19?

El telèfon 188 (+376 301188 en cas de trucar des de l’estranger) per informació general sobre la Covid-19. El telèfon 116, per a persones amb simptomatologia del virus i que provinguin de zones de risc o hagin estat en contacte amb un cas confirmat.

32. Hi ha una plataforma web per fer un seguiment telemàtic de la malaltia?

Sí. El Govern ha posat a disposició de la ciutadania una plataforma web que permet –entre d’altres– realitzar un test d’autoavaluació tenint en compte la simptomatologia i patologies prèvies. L’objectiu és que la població afectada pugui rebre les indicacions sanitàries escaients i recol·lectar a diari els símptomes dels malalts amb coronavirus que estan aïllats en els seus domicilis. Així, en una primera fase, es recomana que es registrin a l’aplicatiu aquelles persones que hagin estat diagnosticades com a positives, les que siguin contacte d’un positiu o les que presentin simptomatologia relacionada amb la COVID-19. La podeu trobar a https://coronavirus.govern.ad/.

33. Quins són els grups de més risc?

Salut indica que els grups de major risc són les persones d’edat avançada i les persones amb malalties cròniques, com són les cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars o amb problemes al sistema immunològic.

34. Hi ha recomanacions pels pares i mares separats o divorciats?

Sí. Les recomanacions de Govern són que ambdós progenitors puguin acordar entre ells el règim de custòdia (prioritzant aquell progenitor que presenti més factors protectors), així com les pernoctes i visites, per minimitzar en tots aquests casos el risc de contagi, segons les recomanacions sanitàries vigents.

Així es recomana poder espaiar o posposar la custòdia, les pernoctes o les visites estipulades, sempre que sigui possible, i augmentar els contactes telefònics o telemàtics amb el progenitor no custodi. Aquestes recomanacions són d'especial importància si algun dels progenitors presenta símptomes o ha estat diagnosticat de COVID-19 o conviu amb persones especialment vulnerables.

Podeu veure les recomanacions completes per a progenitors separats o divorciats i en cas de no assolir un acord entre ambdós progenitors, podeu assessorar-vos amb el Departament d'Afers Socials i Joventut, al telèfon +376 874800 o al correu electrònic aferssocials@govern.ad.

 

Comparteix: