“A punt pel temps, llestos pel clima” és el tema triat pel Dia meteorològic mundial del 2018, que se celebra el 23 de març. Si afegim a l'eslògan “responsables amb l'aigua”, completem el cercle dels elements fonamentals que impulsen el desenvolupament sostenible. El temps, el clima i l'aigua són vitals per al benestar, la salut i la seguretat alimentària de la població, però també poden ser destructius.
Els fenòmens meteorològics d'efectes devastadors, com els ciclons tropicals, les pluges fortes, les onades de calor, les sequeres, les tempestes d'hivern o les temperatures per sota del punt de congelació han arrabassat vides i eliminat mitjans de subsistència al llarg del temps. Avui dia, el canvi climàtic provoca un increment de la intensitat i freqüència d'alguns d'aquests fenòmens.
El 2018 ha començat com es va acabar el 2017, és a dir, amb fenòmens meteorològics extrems que s'han cobrat vides i destruït mitjans de subsistència. La temporada d'huracans del 2017 va ser més costosa que mai per als Estats Units d'Amèrica i va erradicar decennis d'assoliments obtinguts per al desenvolupament en petites illes del Carib, com per exemple l'illa Dominicana. Les inundacions van provocar el desarrelament de milions de persones en el subcontinent asiàtic, mentre que la sequera està exacerbant la pobresa i la migració en la Banya d'Àfrica.
Hem de preparar-nos per als fenòmens meteorològics, climàtics i hidrològics extrems, millorant per a això els sistemes d'alerta primerenca i coordinant encara més les respostes en aquest àmbit. El primer pas per augmentar la resiliència davant els fenòmens meteorològics i climàtics extrems consisteix a establir una sòlida xarxa d'observacions relatives a la terra, l'aire i el mar, així com a l'espai per proporcionar les dades necessàries en suport de les prediccions i les alertes primerenques dels fenòmens meteorològics i climàtics extrems.
Gràcies als progressos realitzats en la predicció numèrica del temps, avui dia una predicció meteorològica a cinc dies és tan fiable com l'era una predicció a dos dies fa vint anys. I aquesta evolució continua i serveix de suport a les alertes primerenques.
L’Organització Meteorològica Mundial té per objectiu satisfer els buits que existeixen a les xarxes d'observació i derrocar les barreres existents per a l'emissió de prediccions exactes i oportunes i la prestació de serveis d'alerta.
Un article de Josep Tomàs, el meteoròleg d'RTVA
Fotografia de portada amb llcència Creative Commons
Comparteix: