Tecnologia, societat i habitatge s'adapten a una nova realitat

Tecnologia, societat i habitatge s'adapten a una nova realitat

La forma que tenim d'habitar un espai està directament relacionada amb la societat. Actualment el ritme de vida influeix de manera decisiva en els espais que habitem, que s'han hagut d'adaptar a una nova realitat. Hem passat d'una situació on totes les habitacions tenien la seva única funció, a necessitar espais diàfans que s'adaptin a situacions diferents. La multifuncionalitat esdevé fonamental a l'hora de projectar un habitatge. L'espai i les seves possibilitats es converteix en un luxe. La il·luminació i les estances àmplies ens permeten dividir els espais segons les nostres necessitats.

 

 

Gaudir d'un espai obert requereix d'un estudi previ de necessitats i d'intencionalitats. No separar ambients significa buscar coherència, una línia uniforme i una estètica de conjunt. Per aconseguir aquest espai multifuncional, s'ha de tenir en compte un eix de distribució i organització que estarà directament relacionat amb les entrades de llum i els elements a conservar. Hi ha certs espais que demanen intimitat, com el bany, una habitació o un vestidor. S'acostuma a deixar les zones més socials de la casa a la vista i privatitzar o ordenar aquells espais més íntims.

La funcionalitat d'un habitatge és la clau de l'èxit. L'objectiu és gaudir d'un espai endreçat, que transmeti tranquil·litat. Un bon espai multifuncional és el que permet fer-hi diferents activitats amb total harmonia. Un cop tenim aquests conceptes clars, queda definir el més important: el material dels elements de separació.

 

 

En moltes ocasions aquests elements són la cirereta del pastís. Personalment creiem més oportú dotar d'importància aquests elements de separació de manera que siguin atractius i identifiquin el projecte. El fet de jugar amb les proporcions per separar ambients és una estratègia molt útil per donar més amplitud a l'estança.

Les separacions que fins ara eren opaques i una barrera per a l'entrada de llum, es substitueixen per nous elements translúcids que deixen entreveure de manera suggerent el que hi passa darrere i permeten entrar la claror. Nous materials en el mercat ens han permès aconseguir aquests objectius. El policarbonat, per exemple, és poc utilitzat a l'interior dels habitatges i presenta molt potencial i moltes qualitats. En les fotografies el policarbonat es converteix en protagonista de l'habitatge. A part de la vessant estètica també millora l'espai, tot donat-li transparència, claror i fluïdesa. 

 

 

Cada projecte s'amara del caràcter, les experiències i les inquietuds de cadascú. Hi ha mil i una solucions per crear espais oberts i multifuncionals, que s'adaptin a les nostres necessitats i interessos.

 

Un article de Marta Jara i Elisenda Troguet

www.m31estudi.com

Comparteix: