Tinc conjuntivitis: què faig?

Tinc conjuntivitis: què faig?

Normalment a la primavera i l’estiu és habitual que tant nens com adults pateixin conjuntivitis. Curiosament amb el canvi climàtic s’estan donant molts casos a l’hivern. Encara que és molt molesta, per sort, sol ser una patologia ocular lleu i fàcil de tractar. T'expliquem com.

Què és exactament la conjuntivitis?

És la inflamació o infecció de la conjuntiva, el teixit que cobreix les parpelles i la part blanca de l’ull (escleròtica). Afecta la visió perquè no permet que aquesta sigui nítida i perfecta. És important saber que es contagia amb molta facilitat.

Símptomes més destacats:

  • Enrogiment o inflamació de la part blanca de l’ull
  • Augment de la quantitat de llàgrimes
  • Secreció blanca, groga o verdosa
  • Irritació o cremor
  • Sensibilitat a la llum més important (fotofòbia)
  • Sensació de tenir sorra
  • Aparició de lleganyes

Hi ha cinc tipus de conjuntivitis:

  1. La viral està provocada, com el seu nom indica, per un virus. Es propaga amb molta facilitat. Es sol curar entre una i dues setmanes.
  2. L’al·lèrgica sol estar provocada per una reacció del cos a certes substàncies com el pol·len dels arbres, de les plantes o de la gespa. Però també pot ser a causa de la pols o la caspa dels animals. No només es pot patir a la primavera sinó també durant tot l’any.
  3. La bacteriana està provocada per certes bactèries als ulls. Sol afectar més els nens i sol ser de caràcter lleu. Normalment es cura en 2 o 3 dies.
  4. Per cos estrany: l’exemple més comú és un mal ús de les lents de contacte i/o del líquid de manteniment. A vegades pot aparèixer en persones que es maquillen a causa dels cosmètics emprats.
  5. La primaveral sol aparèixer a la primavera i a l’estiu, en persones que tenen antecedents familiars com rinitis, asma o èczema.

És important saber que la conjuntivitis pot afectar qualsevol edat i sexe.

En cas de patir conjuntivitis s’han de prendre les precaucions següents:

  • Es recomana rentar-se les mans freqüentment. Hem d’evitar tocar-nos o fregar-nos els ulls. A casa es recomana canviar la funda del coixí vàries vegades i no compartir ni tovalloles ni mocadors.
  • Si la persona afectada és dona i té costum de maquillar-se, queda prohibit compartir qualsevol utensili que hagi estat en contacte amb els seus ulls.
  • En el cas de ser usuari de lents de contacte, mentre duri la conjuntivitis, no és aconsellable ficar-se-les. Un cop curada, és imprescindible encetar un nou líquid de manteniment així com fer ús d’unes noves lents de contacte i guardar-les en un nou portalents per evitar-ne la propagació.

I si un nen té conjuntivitis?

Realment amb els nens no es pot fer res especial. Només insistir que no es freguin els ulls i obligar-los a rentar-se les mans sovint. Estaria bé no deixar-los jugar amb altres nens no sigui que en compartir joguines comparteixin també el virus.

Tractaments de la conjuntivitis:

  • Viral: en la majoria dels casos sol desaparèixer per si sola i no cal tractament. En el cas que trigui 2-3 setmanes, es recomanarà visitar l’oftalmòleg per tal de receptar gotes oftàlmiques amb esteroides suaus.
  • Al·lèrgica: s’han de tractar les al·lèrgies que la provoquen, normalment amb antihistamínics.
  • Bacteriana: mitjançant medicaments amb antibiòtics en forma de gotes o pomades.
  • Cos estrany: evitarem utilitzar el cos estrany que ha causat la conjuntivitis, reemplaçant-lo per un de nou un cop curada.

En tots els casos el que es recomana és demanar consulta a un oftalmòleg per tal de fer-ne un diagnòstic correcte i començar, si s’escau, el tractament més idoni.

Un article del Dr. Ludger Hanneken, Oftalmòleg de Vallmedic Vision&Aesthetic
Fotografies: Vallmedic Vision

Comparteix: