L'aigua centra la 17a edició dels premis d'Iniciatives Sostenibles

www.andorradifusio.ad

La situació per la sequera fa presència als premis d'Iniciatives Sostenibles que atorguen el Comú d'Escaldes-Engordany i el Departament de Medi Ambient del Govern. 

El ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, valora que "l'aigua és un recurs escàs. Aquí a Andorra tenim la sort de poder-ne disposar, però n'hem de fer una gestió responsable i acurada".

S'han repartit quatre guardons, en tres categories: un per a empreses, dos per a escoles i un especial en matèria d'estalvi d'aigua que ha sigut per a l'Associació de Mares i Pares de l'Escola Andorrana. Un total de 6 mil euros repartits en uns premis que busquen reconèixer projectes i accions que milloren el medi ambient i donar-los visibilitat.

El premi especial entorn la temàtica de l’aigua s’ha concedit a l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’Escola Andorrana amb un projecte per reduir i reutilitzar l'aigua en el menjador escolar. L'aigua sobrant dels gots dels infants s'utilitza per a altres fins com regar evitant-ne el seu malbaratament. El jurat n'ha valorat, també, la transversalitat del projecte que inclou altres mesures d'estalvi en l'aigua. 

El primer premi de la categoria Escoles ha sigut pel Lycée Comte de Foix pel projecte "Estudi i construcció d’una placa solar aerotèrmica per a habitatges". Una iniciativa que busca optimitzar l’ús d’una font d’energia renovable com la solar per tal de contribuir a la climatització d’un habitatge i sensibilitzar als alumnes sobre la tecnologia sostenible . Per a fer-ho, han creat una placa solar aerotèrmica. 

D'altra banda, el segon premi de la mateixa categoria ha sigut per l'Escola Andorrana de Segona Ensenyança d'Ordino. La seva iniciativa busca reduir el consum energètic del centre escolar mitjançant una monitoratge de la temperatura a l'aula. S'han identificat les zones del col·legi on la temperatura era massa alta i això ha permès un estalvi del consum de gasoil d'un 25,2%.

L'empresa guardonada ha sigut Be Forest, amb un projecte que busca sensibilitzar, a través del contacte amb la natura i els banys de bosc, a diversos sectors com el turisme, la gent gran o les escoles. Josefina Soffia, que ha recollit el premi, assegura que "el reconeixement ens dona moltes forces per seguir treballant i fent programes socials".

El Comú i el Govern celebren la consolidació d'aquests premis i la collita d'aquest any, malgrat el segon premi de la categoria d'empreses hagi quedat desert. 

Informa: Gerard Castillo
Imatges: Jordi Seabra

Comparteix:

Experiència immersiva amb un planetari-cinema, entre les activitats nadalenques de la Massana 3.800 habitatges per garantir les necessitats d'Ordino 25 anys