Escudella i tradició: Andorra celebra el fred amb un plat de la terra

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Diu la dita que per Sant Antoni, fa un fred del dimoni. Ens trobem a meitat de gener, a la setmana dels barbuts, i realment les temperatures són molt baixes. Per escalfar-se, res millor que una bona escudella. Aquest dimecres en faran al Pas de la Casa.

Per fer l’escudella cal fer un bon caldo amb carn i verdura i afegir-hi molts ingredients: trumfes, verdura, llegums, fideus, arròs i, sobretot, vianda de porc. Tots, productes de la terra. Un àpat que tradicionalment es feia amb els productes que hi havia a casa.

Per Sant Antoni del 1970, el veïnat va instal·lar dos fogaines a l’avinguda Meritxell per celebrar la primera escudellada popular. Des d’aleshores, les escudelles s’han popularitzat i se n'organitzen a la majoria de parròquies.

Les escudelles de Sant Antoni s’han convertit en una de les festes més participatives i més celebrades al país, fet que ha permès realçar un plat que és part del patrimoni alimentari i gastronòmic. Les confraries són les encarregades de preparar l'escudella. El foc s'encén de matinada perquè les olles facin xup-xup des de ben d'hora i es pugui repartir la sopa a partir de la una de la tarda, normalment, en un plat commemoratiu de cada diada.

Informa: Redacció

Imatges cedides per l'Arxiu Nacional i l'Arxiu d'Etnografia

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.