Més de la meitat dels treballadors dels comerços del país es dirigeixen als clients en castellà. És la principal conclusió d’un estudi de la Plataforma Andorrana per la Llengua que precisament aquest divendres s’ha presentat en societat. Aquesta és la primera iniciativa que impulsa per promoure la llengua catalana a Andorra.
A l’estudi, fet per la lingüista Carla Piñol, s’han analitzat 550 establiments comercials. Com a proposta, des de la Plataforma Andorrana per la Llengua recomanen que la Llei del Català obligui els treballadors dels establiments a saludar en català, ja que la primera interacció determina sempre l’idioma de la conversa.
Actualment formen part de l’entitat una dotzena de persones i asseguren que col·laboraran amb les institucions per continuar promovent el català, seguint les línies de Plataforma per la Llengua, que ja porta més de 30 anys d’experiència.
A l’acte hi han assistit representants de la Plataforma per la Llengua de la Catalunya Central, la Catalunya del Nord i l’Alguer.
"Cada vegada més anem veient, tant aquí a Andorra com a la resta de territoris, que el català es va perdent, que no té prou aliats, que no hi ha una actitud prou activa perquè la llengua pugui subsistir, pugui ser una llengua viva, d'inclusió... Amb això també treballarem molt, una llengua d'inclusió, d'integració. És una excel·lent manera d'integrar els nouvinguts i aquí a Andorra en tenim molts".
Marc Vila, president de Plataforma Andorrana per la Llengua
"Crear per una banda consciència social, consciència ciutadana, i per l'altra demanar a les administracions que facin la seva feina. Andorra és l'únic Estat dels Països Catalans que com a única prioritat lingüística té el català. Això, de fet, es nota. És evident que el tracte que rep el català per part de l'Estat andorrà no el rep de cap dels altres tres estats on es parla el català. Ara, ens agradaria que es notés una mica més".
Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua
Per la seva part, la ministra de Cultura s'ha congratulat del naixement de la Plataforma, si bé ha matisat que l'estudi sobre els establiments comercials s'havia fet abans de l'entrada en vigor de la Llei del català.
Quant als cursos per aprendre la llengua, Mònica Bonell ha reconegut que hi ha hagut interessats que s'han quedat fora, però els ha recordat que no cal que l'aprenentatge sigui presencial perquè hi ha alternatives.
Informa: Karen Gacusana
Imatges: Èric Mompel
Comparteix: