La crisi sanitària de la Covid-19 elevarà el dèficit a 179 milions d'euros. Les despeses sanitàries es calculen per valor de 17 milions d'euros i l'endeutament s'incrementarà del 33 al 51%. A més, la caiguda dels ingressos d'enguany per la manca d'impostos es xifra en 50 milions d'euros.
Es comencen a perfilar les primeres xifres de l'impacte econòmic de l'actual crisi sanitària. La despesa s'elevarà fins als 544 milions d'euros, un increment de 144 milions més del previst inicialment. El dèficit s'elevarà fins als 179 milions d'euros.
Eric Jover ha remarcat "que és el pas necessari amb el teixit econòmic i la ciutadana". El deute del Govern "passarà de ser del 33,7% de PIB al 51%". "No és la situació que desitgem tot i que és l'eforç que ens tocava fer", ha dit.
En l'apartat de despeses s'inclouen els dos paquets d'ajudes realitzats pel Govern per valor de més de 230 milions.La despesa sanitària podria elevar-se fins als 17 milions d'euros.
Pel que fa a altres mesures com l'ajornament fiscal, la retribució a les famílies per la cursa dels infants i les baixes el cost serà d'uns 13 milions. En aquest sentit, les cotitzacions a la CASS que haurà de pagar s'elevaran fins als 10 milions d'euros.
Tot plegat, sumarà la pràctica totalitat del pressupost d'enguany. "De manera directa o indirecta l'Estat està posant sobre la taula 416 milions d'euros", ha explicat el ministre.
Això farà que el pressupost del 2020 reculli una pèrdua de 50 milions d'euros en conceptes d'ingressos. Per pal·liar-ho, el Govern té previst agafar una part de les reserves d'Andorra Telecom i FEDA, concretament 20 i 10 milions, respectivament. A més, també es retallaran 17 milions d'inversions de l'Estat i 7 més de la reducció del funcionament del Govern.
L'executiu treballa en un pla d'equilibri financer que permetria el 2025 estar per sota del 40% de l'endeutament.
Informa: Joel Romero
Comparteix: