Preocupant sensació d'Unicef amb la salut mental dels infants

www.andorradifusio.ad

Unicef creu que la problemàtica de la salut mental en els infants s'ha agreujat i vol més estudis i dades per confirmar-ho. Ho ha assegurat durant la presentació de la memòria d'activitats del 2023 i també ha reclamat als comuns i al Govern que elaborin plans específics.

L'entitat ha recordat que, des de la pandèmia, es parla molt més de salut mental. Així, el sotsdirector i coordinador de Sociologia d'Andorra Recerca+Innovació, ha recordat que hi ha dades, de fa temps, preocupants. Com, per exemple, que hi havia un 10% d'infants amb idees suïcides. Joan Micó ha assegurat que tenen la sensació que "és possible que vagi a més, però no tenim prou dades per a comparar amb l'anterior. El que sí és veritat és que és un tema que es parla i això està bé".

Unicef també ha explicat que vol demanar als comuns que elaborin plans d'infància. Documents necessaris perquè puguin mantenir el certificat de parròquies amigues de la infància que va expirar el 2023 i que enguany s'ha prorrogat. I la presidenta d'UnicefMarianela Vela, ha dit que també ho faran amb el Govern "perquè faci el pla nacional".

A més, ha informat que els ingressos han baixat de 500.000 euros del 2022 a 400.000 del 2023 i aquesta situació va contribuir a canviar la direcció de l'entitat. Ara, el seu objectiu és tornar a recaptar més diners.

70% dels ingressos van a programes d'actuació de l'ONG

I és que un 70% dels ingressos de l'ONG es dediquen als programes d'actuació. Destaquen els que es duen a terme a Madagascar i l'Afganistan. En aquest darrer, es treballa per establir espais d'acollida per a les dones i les nenes a les comunitats locals. Sovint són l'únic lloc on poden socialitzar-se, aprendre, rebre habilitats i obtenir suport legal i psicològic. També es fan formacions sobre els drets de les dones. "És una feina una mica de formiga, de parlar amb les comunitats, amb els caps de les comunitats, allà petites, intentar fer-los entendre que les dones i nens han de tenir uns drets", constata la presidenta d'Unicef.

En el cas de Madagascar es dona suport a una iniciativa per accelerar el desplegament de sistemes d'aigua alimentats per energia solar a 20 pobles afectats per la sequera. L'impacte d'aquestes infraestructures serà a llarg termini.

Informa: Pere Moliné

Imatges: Ricard Tenza

Comparteix:

Anna Maria Villas, nova presidenta de Càritas Andorrana La Carlos Teixidó celebra dos anys a Andorra