Més de la meitat de les famílies monoparentals, un 55%, arriben amb dificultat a finals de mes. El percentatge baixa al 30% en el cas de les parelles amb fills. "Si mirem la mitjana de sous i lloguers i el cost de criança, sobresurt un percentatge molt elevat famílies que no poden fer front a un despesa imprevista", explica Albert Mora, el director d'Unicef Andorra.
Un panorama que no afavoreix la fecunditat. De fet, el cost de la criança i les dificultats de conciliació familiar i laboral determinen el baix índex d'embarassos. Joan Micó, coordinador de Sociologia d'Andorra Recerca + Innovació apunta que "una de les conseqüències és que moltes famílies intenten tenir pocs fills o no tenir-ne". Andorra té el percentatge més baix de la població de 0 a 17 anys dels països de la Unió Europea. La taxa bruta de natalitat se situa en 6,2 naixements per cada 1.000 habitants i l'indicador de fecunditat es troba en 0,94 fills per dona, quan l'ideal seria arribar al 2,1%.
Les dades s'han fet públiques durant la presentació dels resultats de l’Observatori de la Infància. S'ha destacat també que 30 menors d'edat han estat víctimes de violència domèstica el 2022, segons consta als registres policials.
El 2022 també s'ha doblat el nombre de visites d’adolescents d’11 a 17 anys a les consultes externes del servei de salut mental. Un 12,5% dels diagnòstics són trastorns mentals a causa del consum de substàncies. En xifres, es passa de les 2.688 consultes el 2021 a les 4.030 de l'any passat. L'augment se situa en el 46% en cas dels nens de 0 a 10 anys.
Carlos Mur, el cap del Servei de Salut Mental del SAAS, avança que s'està "a punt de tancar la incorporació d'una psicòloga més que serà per l'equip de salut mental infantojuvenil. També volem posar una infermera amb experiència a fer visites a domicili i controli els casos més greus i incorporarem un terapeuta ocupacional i una educadora social. Recursos que ens permetran fer una tasca de prevenció primària i secundària que probablement no havíem tingut temps a fer".
La nova edició de l'Observatori de la Infància ha permès actualitzar 22 dels 58 indicadors, una feina que es vol completar i ampliar de cara a l'any vinent. Es tracta d'un informe anual que va començar l'any 2012 i un dels principals reclams per Unicef és poder aconseguir encara més dades per poder analitzar.
Informa: Laura Cugat
Comparteix: