Part de la normalitat que esperen els ciutadans passa per compartir un beure en una terrassa o gaudir de la gastronomia al restaurant. A partir de dilluns es desconfina la restauració, això sí, amb unes noves regles del joc per evitar contagis.
Dilluns 1 de juny, dia en què podrem seure en una terrassa o a la taula d’un bar o restaurant però no sense normes establertes, que han obligat els empresaris a estudiar la distància entre taules per perdre el menys possible.
Irina Ponsico, propietària de K L'Irina, explica que només han perdut un 20% de l'aforament gràcies a les separacions que han fet entre taules. Sense aquest sistema, diu, "haguéssim perdut un 50%".
Aquest diumenge molts feien els últims preparatius amb el llibre de reserves ple, una manera d'assegurar taula i evitar esperes i aglomeracions.
K L'Irina és un restaurant de menú i carta de plats que es pot conèixer per QR. Anem a un local de platets i tapetes on han optat per carta plastificada i un canvi en el servei per evitar contagis a l'hora de compartir. Posaran "plats individuals a cada comensal i culleres perquè cadascú es serveixi", explica la propietària, Ana Cerezo.
Pel que fa a les terrasses n'hi ha que ja han demanat més espai i ens diuen que hi haurà rebaixa en la taxa. Cerezo diu que "el comú (d'Andorra la Vella) ja s'ha mostrat flexible".
El gel hidroalcohòlic formarà part del ritual de menjar i beure fora de casa. Potser el que pot portar més controvèrsia és la mascareta. S'ha de portar o no? Aquesta és una elecció de l'establiment.
N'hi ha que la posaran com a condició per circular pel restaurant abans i després de menjar i, per exemple, aixecar-se per anar al bany. Irina Ponsico l'exigirà fins que s'hagi servit la beguda i el menjar, mentre que Cerezo avança que no ho exigirà "fins que el Govern no digui que s'ha de portar".
D'altres opten per la distància i compten que el client no es mourà de la taula.
Els locals ho tenen tot disposat, però nosaltres també hi haurem de posar de la nostra part. Haurem de ser conscients de no aixecar-nos a demanar a la barra, evitar anar a altres taules i les salutacions efusives.
Les autoritats sanitàries demanen compartir taula amb familiars o el nostre entorn més proper per una raó, que en cas de contagi sigui fàcil detectar els contactes molt ràpidament.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Romagosa
Comparteix: