L'USdA sospita que la CASS tapava l'afer de les pensions d'invalidesa

www.andorradifusio.ad

La Unió Sindical es mostra molt preocupada davant el milió i mig d'euros que la CASS ha pagat de més els últims tres anys en pensions d'invalidesa, perquè té indicis que s'ha volgut tapar l'afer. Per la seva banda, el representant dels pensionistes al consell d'administració de la CASS, Jacint Risco, reconeix que ha estat un error gravíssim, però descarta que hi hagi corrupció i creu que els diners pagats podrien ser molts més. 

El pagament d'un milió i mig d'euros de més per part de la CASS en concepte de pensions d'invalidesa porta cua. El secretari general de l'Unió Sindical, Gabriel Ubach, reclama més informació d'un cas que creu que es podia haver estat tapant: 

"Res està clar. Els nostres representants ens estan dient que l'antic consell d'administració i l'anterior direcció de la CASS ho tapava tot i això ens ha de preocupar a tots una mica".
Gabriel Ubach, secretari general de l'USdA.

Ubach recalca que la CASS i sobretot el Govern han de donar explicacions al respecte, tenint en compte que bona part dels membres del consell d'administració de la parapública provenen de l'executiu. En aquest sentit, el secretari general de l'USdA ho té clar: 

"Les responsabilitats s'han de depurar seriosament".
Gabriel Ubach, secretari general de l'USdA.

En aquests moments no es volen precipitar i abans de fer cap pas volen recollir molta més informació i, si cal, iniciar les seves pròpies investigacions. Per Ubach és fonamental que se sàpiga "què ha passat, com ha passat i per què ha passat i qui ha permès que això passi" i, una vegada es tinguin respostes, "veurem si hem d'anar a la fiscalia o hem d'actuar directament a la batllia". 

Respecte a la condonació que va aprovar el Consell General dijous passat pel que fet que les persones afectades formen part d'un col·lectiu vulnerable, Ubach pensa que ha arribat massa ràpid: "No sé si el Consell General no s'ha assabentat del que ha passat o no se n'han volgut assebentar, però condonar-ho de pressa i corrents és una mica esbojarrat". 

Es tracta d'un cas de possible corrupció

El representant dels pensionistes dins el consell d'administració de la CASS, Jacint Risco, descarta que hi hagi corrupció al darrere, tot i afirmar que és un problema important. Ho ha dit aquest dilluns al matí en una entrevista al programa "Avui serà un bon dia" de Ràdio Nacional:

"Temes de corrupció no hi són, aquí hi ha una negligència greu".
Jacint Risco, representant dels pensionistes dins el consell d'administració de la CASS.

La CASS va indicar en roda de premsa divendres passat que s'havia pagat un milió i mig d'euros que no pertocarien, però Risco diu que si mirem enrere, el volum segur que augmenta.

"Si ho hem de calcular lògicament és molt més i no ens n'hem d'amagar. El que passa és que nosaltres només podem reclamar el que pertany als últims tres anys".
Jacint Risco, representant dels pensionistes dins el consell d'administració de la CASS.

Segons Risco, tant la llei del 1967 com la més recent, que data del 2008, explícitament indiquen que si s'està pagant de més, s'ha de tallar immediatament el circuit sense esmentar que els diners es puguin reclamar. Tot i això, si es tracta d'un deute, la legislació de la CASS sí que compta amb altres articles que recullen la possibilitat de reclamar-ho. En aquest sentit, Risco celebra que el Consell General ho hagi condonat per evitar perjudicar als usuaris afectats, molts dels quals té constància que ni ho sabien. 

I de qui és culpa? "Una mica de tothom i de tots els consells d'administració", ha respost Risco, incidint en què la manca de personal per fer la vigilància pot haver influït.

Arran d'aquesta situació, a partir d'ara hi haurà 213 persones que rebran una pensió d'invalidesa més reduïda. "Hi ha gent a qui se li han retirat 850 euros de cop i l'han deixat per sota el salari mínim", ha dit Risco, la problemàtica que més li preocupa. Ha assegurat que Afers Socials estarà al costat de cada cas i esperen comptar amb les sevesa ajudes per evitar que ningú es quedi desamparat.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Kevin Ribeiro 

  

Comparteix:

160 sol·licituds per als pisos de preu assequible de l'avinguda del Pessebre La Coordinadora per un Habitatge Digne estableix un full de ruta per assolir el seu objectiu