Institut de música

Comparteix:

Institut de música: Temporada 2015-2016

Amb més de 30 anys d’experiència, l’Institut de Música s’ha consolidat com el centre musical de referència al Principat. El seu ampli i variat cos docent permet al ciutadà adquirir una formació de nivell professional en qualsevol de les especialitats instrumentals que s’imparteixen.

Mitjançant aquest canal i a través dels diferents capítols que l’integren, es pot gaudir d’una selecció musical variada, ja sigui en la vessant instrumental – solistes, duos, trios i conjunts instrumentals varis -, com d’estil musical. Tot i la joventut dels alumnes participants, la qualitat musical reflecteix el treball pedagògic del centre: un producte i servei íntegrament nacional.

Aquest any el programa arriba a la seva quarta temporada. Cada setmana al blog us ampliem els continguts del programa amb la informació i fotografies dels rodatges. 

 


  • La música del fill de “El Zorro”, Paul Creston i el barroc anglès

    En aquest capítol veiem Guillem Fiñana (violí), Jordi Albelda (violoncel) i Guillem Fortó (piano) interpretant la peça “Tzigane Tango Jalousie”, també coneguda com a “Tango Jalousie” o “Celos”, depenent del lloc. És l’única per la qual és conegut i celebrat arreu el compositor i violinista danès Jacob Gade (1879 - 1963). La  va escriure com a acompanyament de la pel·lícula muda de 1925 “Don Q, el fill d’El Zorro” i va tenir un èxit immediat. David Amat (saxòfon) i Míriam Manubens (piano) toquen “With tranquility” de la Sonata per a saxo alt i piano, de Paul Creston.  Va ser un compositor nord-americà, de la ciutat de Nova York Finalment, la Clara González i el Jordi Gendra (flautes) interpreten Rondó del Duo en Re M, de James Hook.  Aquest Rondó és de la seva col·lecció de duos de flauta titulat "12 Duettinos, Op. 42 

  • El saxofonista d’Hamelin de Toni Gibert, Pernambuco i els valsos de Chopin

    En el vuitè capítol de l’Institut de Música coneixerem la vessant compositiva d’un dels professors de l’institut, el Toni Gibert. Seva és la peça “El saxofonista de Hamelin, petita suite quasi improvisada”, que interpreta el grup de saxòfons dirigit per Efrem Roca i que compta amb la narració de Joan Hernández. Marta Ferreira toca en aquest capítol “Sons de Carrilhoes” de Joao Pernambuco, sobrenom de Joao Guimaraes Teixeira. Va ser un guitarrista i compositor  brasiler que no va tenir una vida fàcil. Finalment, Alba Coto al piano interpreta el “Vals op. posth op. 69 nº 2” de Frederic Chopin. Tot i ésser un dels valsos més coneguts del compositor, és una de les peces que Chopin esperava que fossin cremades desprès de la seva mort.

  • Grans compositors: Saint-Saëns, el Mozart de la flauta, Debussy i Paul McCartney

    Jordi Albelda i Marina Vallcorba interpreten al violoncel i el piano l’Allegro apassionato de Camille Saint-Saëns, un compositor que va ser nen prodigi i en l’obra del qual la música de cambra és un pilar essencial. Noemí Perrineaux i Jordi Gendra des del CIAM toquen cançons populars de François Devienne, que va ser un dels flautistes francesos més coneguts. Se’l va nomenar “el Mozart de la Flauta”.Rui Carlos Vaz interpreta en tercer lloc “1r arabesque” de Claude Debussy, un dels compositors més coneguts segurament d’aquest capítol i que va ser, amb Ravel (el del bolero) un dels exponents de la música impressionista.I acabem el programa amb un dels temes més populars dels BeatlesMichelle, que interpreten Tere Morató i Oriol Tudó des de la Farga Rossell. 

  • Blues, el mètode Bastien, Telemann i Piazzolla

    Arribem ja a la meitat d’aquesta quarta temporada de l’Institut de Música. En el sisè capítol veiem en Quim Pereña tocant el “Blues du samedi”, una peça de Thierry Tisserand.  Un dels referents en la pedagogia musical és el mètode Bastien.  L’Ona Morató ens interpretarà una de les seves peces.Les flautes també són protagonistes al programa. La Perancha Domingo i la Lara Tena, acompanyades del violí de Jordi Roig i el violoncel de Cristina Sahuquillo ens interpreten el Concert per a flauta i corda en Sol M. de Telemann. Finalment, David Amat al saxòfon tocarà un tango d’Astor Piazzolla, un dels músics sud-americans més importants del s.XX. 

  • Institut de Música - Chopin, cant coral, l’eclectisme d’Eleanor Murray i la frescor de Dubois

    En el cinquè capítol de l’Institut de Música veiem un repertori variat. Guillem Fortó interpreta l’estudi op.25 n.7 de Chopin. A Chopin se’l va anomenar “el poeta del piano” i va ser un dels grans compositors romàntics. També sentim les veus del cor de l’escola cantant el “Singing all together” de T.Gummerson, una cançó bastant popular que de ben segur us enganxarà ràpidament. Carmen Mascarell Sílvia Garcia toquen “Non stop”, d’Eleanor Murray, una jove compositora nord-americana amb un gran recorregut en la música tradicional del seu país. També veiem l'actuació de Joel Sabaté amb "The Pink Panther", de Henry Mancini, una de les bandes sonores més populars de la història del cinema. Finalment, Inés Codina i Míriam Manubens interpreten “Tic-tac” de Pierre Max Dubois.

  • Institut de Música - Petits músics a ritme de folk

    En aquest tercer capítol de l’Institut de Música els petits intèrprets de l’orquestra infantil de l’IM s’endinsen en el ritme folk amb la Cançó irlandesa Far West de J. Alfarràs i ens mostren la tècnica de la corda tradicional irlandesa i el recurs del “chop”, o el que és el mateix, aquests cops que es fan a sobre de les cordes per imitar l’efecte de la percussió. Eloi Pérez a la flauta, acompanyat per Míriam Manubens al piano, interpreta Cavatina “Eco ridente al celo” de G. Rossini des de la Vall d'Incles. Les actuacions de David Amat, al saxòfon amb "Fast!" de B. Mintzer des de l'Institut de Música, i de Quim Gras a la guitarra des de la Farga Rossell amb "Bourré en Mi m BWV996" de J.S. Bach completen el programa.

  • Institut de Música - Haydn, Kabalevsky, Gutiérrez, Hummel i Czerny

    Un, quan fa poc que ha aconseguit una feina nova, intenta fer molt bé les coses per impressionar al seu nou cap. Doncs això és el que fa Haydn amb les seves 6a, 7a i 8a simfonies. En el segon capítol de l’Institut de Música comencem escoltant l’orquestra dirigida per Toni Gibert interpretant la simfonia nº6 “Le Matin”. L'Èlia Reinoso al piano  toca Clowns de D. Kabalevsky, un compositor de la primera generació dels músics del règim soviètic, i la Sintonia a 4 mans del pianista i compositor Joan Josep Gutiérrez Yzquierdo . Esteve Ticó a la viola toca  Petita Suite op.19c de B. Hummel. L'Alicia Montes al clarinet interpreta el Símplice de K.Czerny acompanyada per Míriam Manubens.  

  • Institut de Música - Bach, Shubert i Dittersdorf

    Comencem la 4a temporada de l'Institut de Música i hem triat el país com a escenari. En aquest primer programa escoltarem a Rui Carlos Vaz al piano interpretant el Preludi i Fuga V en Re M (Volum I) BWV 850  de Johann Sebastian Bach, el grup de violoncels interpreta “Lullaby” de Franz Schubert des de la Farga Rossell, i el grup de flautes, un Notturno per a 4 flautes en Re M de Dittersdorf des de la Vall d'Incles.

Facebook

Twitter