Cau a la meitat la producció nacional de fusta

www.andorradifusio.ad

La producció de fusta ha baixat en els darrers anys i al 2023 era només de 100 tones. Una xifra que fa només 5 anys era molt més elevada. Des del sector s'apunta que cada cop és menys viable perquè els costos són molt elevats. Això es produeix en un context on és fa cada cop més necessari una gestió forestal més acurada que eviti, entre altres coses, el risc d'incendis.

La producció forestal ha baixat prop d'un 50% en només un any i ha passat de les 186 tones de fusta del 2022 a les 100 de l'any passat. De fet, al 2023 només hi havia una parròquia on es produís: la Massana. A la resta, la gestió dels boscos no s'ha traduït en el seu aprofitament.

Aquesta situació contrasta amb la d'ara fa només 5 anys. Al 2019 s'havien produït 685 tones de fusta. I a partir d'aquí, les xifres van anar a la baixa molt ràpidament. Una situació que es deu, en bona part, a que tot i que històricament s'hagi aprofitat la fusta, ara és molt més dificultós perquè és molt més car. A més, els boscos són més joves i tenen menys interès comercial.

Els especialistes recalquen la necessitat que hi hagi una gestió forestal molt més acurada i, de fet, els comuns tenen plans en aquest àmbit des del 2000 i és una tasca a la qual cada vegada donen més importància i hi destinen més recursos. I és que, segons afirmen els boscos necessiten regeneració i, actualment, hi ha massa densitat.

Informa: Pere Moliné

 

Comparteix:

La rehabilitació de la Casa de la Vall, el 2025 Clàudia Riera i Oriol Guillem, a la nova producció de l'ENA