Diu la dita que per Sant Antoni, fa un fred del dimoni. Ens trobem a meitat de gener, a la setmana dels barbuts, i realment les temperatures són molt baixes. Per escalfar-se, res millor que una bona escudella. Aquest dimecres en faran al Pas de la Casa.
Per fer l’escudella cal fer un bon caldo amb carn i verdura i afegir-hi molts ingredients: trumfes, verdura, llegums, fideus, arròs i, sobretot, vianda de porc. Tots, productes de la terra. Un àpat que tradicionalment es feia amb els productes que hi havia a casa.
Per Sant Antoni del 1970, el veïnat va instal·lar dos fogaines a l’avinguda Meritxell per celebrar la primera escudellada popular. Des d’aleshores, les escudelles s’han popularitzat i se n'organitzen a la majoria de parròquies.
Les escudelles de Sant Antoni s’han convertit en una de les festes més participatives i més celebrades al país, fet que ha permès realçar un plat que és part del patrimoni alimentari i gastronòmic. Les confraries són les encarregades de preparar l'escudella. El foc s'encén de matinada perquè les olles facin xup-xup des de ben d'hora i es pugui repartir la sopa a partir de la una de la tarda, normalment, en un plat commemoratiu de cada diada.
Informa: Redacció
Imatges cedides per l'Arxiu Nacional i l'Arxiu d'Etnografia
Comparteix: