Cròniques d'Escaldes-Engordany

Comparteix:

Cròniques d'Escaldes-Engordany és una sèrie documental de 13 capítols que recorda la història de la setena parròquia amb motiu de la celebració dels 40 anys del seu naixement.

Els nuclis habitats d'Engordany, els Vilars, el Fener i Engolasters, dedicats a l'agricultura i la ramaderia, apareixen per primera vegada en els texts medievals del monestir de Sant Serni de Tavèrnoles. L'activitat econòmica i el creixement de la població es concentra a Escaldes, gràcies a les aigües termals i la indústria tèxtil. Però el gran canvi es va produir als anys 30 del segle XX amb la construcció de FHASA, la xarxa viària i l'aparició dels primers comerços i l'explotació turística de les aigües termals. És en aquesta època quan comencen les primeres accions per demanar la creació de la parròquia d'Escaldes-Engordany, que finalment va ser el 14 de juny de 1978.

 


Cròniques d'Escaldes-Engordany - Capítol 9

  • Capítol 9 - La vall del Madriu

    Des de fa centenars d’anys, la ramaderia, l’agricultura, l’explotació dels recursos forestals o el contraban han estat activitats presents al Madriu fins a mitjans del segle XX. Molts veïns d’Escaldes-Engordany tenien al Madriu i a les valls de Perafita i de Claror el seu territori de treball, i avui encara podem escoltar les seves vivències. El Ventura Guitart i el Josep Martell són dos dels veïns d’Escaldes-Engordany que gran part de la seva vida laboral la van passar al Madriu. També escoltem els records i les reflexions de l’Avelina Besolí, l’Olga i l’Adriana Aleix i el Josep Mª Beal.

Facebook

Twitter