Comparteix:
Cada dilluns al Dia E repassem el més destacat de l'actualitat esportiva del cap de setmana. Repassem les imatges més interessants i els principals protagonistes venen al plató per analitzar-ho tot en primera persona. Resums, classificacions, resultats, entrevistes i moltes altres coses perquè ningú es quedi sense conèixer-ho tot de l'esport andorrà.
Dia E, amb Joan López. Dilluns a les 14.15 i a les 21.20 h
Direcció i presentació: Joan López Realització: Xavi Fajardo Producció: Eva Pons
Rebem Domi Trastoy i Jordi Cornella, els alpinistes que acaben de coronar el Lhotse, el quart cim més alt del món. Ens explica com han viscut l'experiència i com van decidir el moment de fer cim. Ens relaten la duresa d'un 8.000 "molt dur i molt llarg", amb una zona que, diuen, "és un laberint i canvia cada dia". El pròxim projecte podria ser fer l'Everest sense oxigen.
Ens visita Stefi Troguet per parlar-nos del seu pròxim projecte a l'Himàlaia, que inclou una expedició doble al Broad Peak i el K2, amb l'equip del conegut alpinista nepalès Nirmal Purja, més conegut com a 'Nimsdai'.
L'alpinista resident Gonzalo Fernández intentarà coronar al juny el seu primer vuitmil. Aquest finisher d'Eufòria espera fer cim al Gashebrum II sense xerpes i sense oxigen. En aquesta entrevista ens explica el seu camí des de l'Aneto fins a la muntanya sinopaquistanesa i mostra la granota de plomes que farà servir per suportar les baixíssimes temperatures que li esperen.
Stefi Troguet marxa el dimecres a primera hora cap al Nepal, on farà la quarantena pròpia d'aquest període pandèmic que vivim per la Covid-19 i s'aclimatarà per intentar al maig el Dhaulagiri (8.167m). El setè cim més alt de la Terra és un dels vuitmils que l'himalaista vol intentar el 2021, a banda del Broad Peak i el K2. Al camp base del Dhaulagiri compartirà espai amb Carlos Soria, l'espanyol que desafia els excèptics anant a pels 14 cims per sobre dels 8.000 metres amb 82 anys. Hem connectat amb ell perquè comparteixi salutacions amb Troguet abans de conèixer-se en persona.
L'alpinista Stefi Troguet anirà aquest estiu a pels cims del Gasherbrum I i II en el seu camí per assolir els catorze vuit mils sense oxigen. Després de l'experiència al Nanga Parbat i el Manaslu, l'encampadana té clar que vol cims molt alpins i expedicions serioses, com les austríaques, per això se'n va al Karakoram aquest estiu. A més, ens explica els estereotips que s'ha trobat en el món de l'alpinisme en un programa dedicat a les dones de l'esport.
Estefania Troguet continua el seu ascens imparable cap als cims més alts del planeta. L'última aventura han estat els 6.812 metres de l'Ama Dablam, al Nepal. És una muntanya tècnica i dura, que va suposar un pas més endavant en la incipient carrera de la jove alpinista. Troguet ens explica l'expedició i tot el material que va fer servir en aquest desafiament.
Stefi Troguet acaba d'arribar a Andorra després de coronar el cim del Denali, la muntanya més alta de l'Amèrica del Nord, amb més de 6.000 metres. Ens explica com ha estat l'experiència i els nous reptes que es fixa: com provar algun 7.000 d'entrada i, després, poder acompanyar a Domi Trastoy a fer un 8.000.
L'himalaista Domi Trastoy acaba de tornar del Cho Oyu, la sisena muntanya més alta del planeta, el tercer vuitmil per al lauredià (després de l'Everest i El Makalu). Ens explica les noves sensacions que hi va viure, així com la preocupant situació que s'està donant amb muntanyencs que s'animen a fer algun d'aquests cims sense la preparació prèvia necessària. A més, arriba acompanyat de l'excorredor de muntanya Carles Rosell, amb qui compartirà expedició al Lhotse el 2019.
Domi Trastoy ha aconseguit fer cim a la 5a muntanya més alta del planeta, el Makalu. L'alpinista ja havia fet història quan es va convertir en el primer muntanyenc del país que va coronar l'Everest per la cara sud. Anteriorment, el lauredià de 36 anys havia trepitjat els cims de l´Aconcagua, l´Elbrus, el Kilimanjaro i el McKinley, dins el projecte 7 Cims. Ens en parla d'aquests i altres desafiaments de futur.