Comparteix:
La política marca bona part de la vida de la nostra societat. En moments com l’actual és crucial estar ben informat. Els polítics prenen decisions que afecten al futur del país. Perquè volem anar més enllà del titular, buscant els matisos i contrastos. Confrontant opinions amb pluralitat perquè cadascú tregui les seves conclusions. Entrevistes i debats sobre l’actualitat política del país. Els temes més candents i els personatges que vols escoltar. Que no se t’escapi res.
La rèplica, amb Laura Massegú. Dijous a les 14.15 i a les 21.20h.
Direcció i presentació: Laura Massegú Realització: Raül Pereiro Producció: Eva Pons
Darrer programa de la temporada que dediquem a analitzar l'actualitat política amb la periodista Noemí Rodríguez, l'ex-conseller general Ricard de Haro i l'advocada Patrícia Bragança. Què pensen del govern tripartit, del paper del PS a l'oposició, de la visita de Macron i de la possibilitat que Antoni Martí es pugui presentar a les comunals?
El cap de Govern, Xavier Espot, visita el programa per primer cop des que ha començat la legislatura. Ha defensat el pacte de govern amb Liberals d'Andorra i Ciutadans Compromesos. També ha negat pugnes a Demòcrates per Andorra d'Escaldes-Engordany, tot i reconèixer alguna diferència que considera "normal". A més, parla sobre els diferents temes que centraran l'actualitat en el futur, com els lloguers, la reforma de la funció pública, la pujada de les cotitzacions, els impostos...
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, explica com veu la formació del Govern des de la seva posició com a líder de l'oposició. Assegura que els ha sorprès el moviment de Liberals per ser a l'executiu i denuncia que han trencat "el compromís de reformes" amb els ciutadans. També creu que hi ha un torcebraç entre L'A i DA sobre la llei de la Funció Pública. A més, lamenta que no s'avanci sobre la despenalització de l'avortament i assegura que, en tot cas, renuncia al Coprincipat no acabaria amb Andorra com a estat.
El catedràtic d'Economia Santiago Niño Becerra explica com veu el present i futur del model econòmic global. Preveu canvis davant un model que considera caduc i avança que en un futur proper es posarà l'accent en la productivitat, no per produir més, sinó segons convingui amb una flexibilitat absoluta. En aquest sentit, també preveu canvis en el sistema de treball. Respecte Andorra, opina que li passa el pitjor que li pot passar a un país: dependre dels altres. És una situació que qualifica de molt perillosa perquè està basada en un model de PIB de turisme, comerç construcció i banca. També planteja si es necessiten 4 bancs.
Conversem amb el president del grup parlamentari de Teceravia+Unió Laurediana, Josep Pintat. La seva formació sonava per formar govern en els inicis de les converses postelectorals. Com van ser les negociacions? Quina postura va mantenir Pintat fins que es va anunciar la coalició entre Demòcrates, Liberals i CC? Què en pensa? I com enfoca el paper del seu grup al Consell? Respon totes les preguntes en aquesta entrevista en què ha criticat el seu anterior partit, el Liberal, per la seva "volatilitat".
Entrevistem el nou ministre de Presidència, Economia i Empresa, i líder de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo. Ha estat un dels artífex de la coalició de Govern amb Demòcrates i Ciutadans Compromesos, fet que ha comportat un debat important després que el seu partit anés de la mà del PS a les llistes territorials en les passades eleccions. Ens explica el perquè d'aquesta decisió i ens parla dels objectius dels quatre ministeris que ocuparà la seva formació en aquest nou govern tripartit.
El conseller general de Ciutadans Compromesos Carles Naudi d'Areny-Plandolit explica el pacte que els ha portat a formar part del nou govern tripartit juntament amb Liberals d'Andorra i Demòcrates. Avança els acords en matèria de repartiment dels ministeris, pressupostos, negociacions per a l'acord d'associació amb la Unió Europea o mesures socials als quals s'han arribat.
El president de MoraBanc, Pedro González, ha estat el convidat d'aquest programa en una de les poques ocasions que els màxims responsables d'un banc s'han pronunciat públicament. González, a més, no ha refusat parlar dels temes més roents en l'àmbit socioeconòmic. Per exemple, ha reconegut l'afectació que ha tingut l'intercanvi automàtic per als beneficis dels bancs i que, juntament amb l'afer BPA, es troben entre els detonants de la transformació de la plaça. Precisament, ha defensat que MoraBanc s'ha avançat a la transformació, apostant per la banca de serveis i sobretot de país. Sobre la competència que pugui venir de fora, per exemple a partir d'un possible acord d'associació amb la UE, ha insistit que és inevitable i que l'única estratègia possible és la competitivitat (de producte, servei, tecnologia i amb l'experiència de la plaça andorrana). Pel que fa a les fusions, assegura que a hora d'ara MoraBanc no en té cap preparada, però que les contempla només per estratègia i no necessitat. González ha insistit també en la conveniència d'accedir al Fons Monetari Internacional (FMI).
Tertúlia amb el gerent de l'associació de transportistes de mercaderies i de contractistes d'obra, Víctor Filloy, la presidenta de The Shopping Mile, Sònia Yebra, i el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach. Amb ells parlem de la situació al Pas de la Casa i la del comerç en general, les darreres dades econòmiques, els drets laborals i la situació de l'habitatge.
Representants dels quatre partits que han aconseguit més vots les passades eleccions generals, Jordi Cinca (Demòcrates), Rosa Gili (Partit Socialdemòcrata), Josep Majoral (Terceravia+Unió Laurediana+Independents) i Judith Pallarés (Liberals d'Andorra), debaten sobre l'escenari de pactes postelectorals. La llista més votada, la de Demòcrates, busca un pacte per governar en coalició i garantir l'estabilitat de la legislatura. El PS opta per una opció sense DA. La clau sembla que serà de Terceravia+UL+I tot i que encara no s'ha compromés a cap pacte, amb les converses tot just començades.