Comparteix:
En aquest espai, el professor Carlos Moreno, químic bioquímic i divulgador científic, ens proposa diferents experiments per jugar i aprendre a casa durant el confinament per la pandèmia de la Covid-19.
Amb el mateix llevat de fer el pa, aigua i una mica de sucre, hom pot divertir-se inflant un globus, sense necessitat de bufar. És un ús poc corrent del llevat, però ideal per aprendre moltíssimes coses sobre el regne dels fongs i la fermentació. El llevat de la fleca acostuma a ser un ésser viu unicelular que pertany al regne dels fongs, anomenat Saccharomyces cerevisiae. Se sol comercialitzar deshidratat en granets, perquè en aquest estat latent es conserva viu més temps. Quan s’afegeix aigua, el llevat s’activa, i com qualsevol altre ésser viu, necessita obtenir energia. Al nostre experiment, el llevat obtindrà del sucre l’energia que necessita per fer les seves funcions vitals. Quan hi ha una gran concentració de sucres es produeix la fermentació on es genera alcohol etílic i també diòxid de carboni, que és el responsable d’inflar el nostre globus.