La ciència a casa

Comparteix:

En aquest espai, el professor Carlos Moreno, químic bioquímic i divulgador científic, ens proposa diferents experiments per jugar i aprendre a casa durant el confinament per la pandèmia de la Covid-19.


Experiment 9: detecció de midó

  • Experiment 9: detecció de midó

    Alguns productes càrnics contenen midó d’origen vegetal, per la qual cosa no sempre paguem pel que comprem. Per poder detectar la presència de midó farem servir una dissolució de Betadine en aigua que produirà un contacte lilós en contacte amb el midó. El midó és un hidrat de carboni d’origen vegetal compost per dos polímers diferents, tots dos de glucosa, amilosa i amilopectina. L’amilosa té forma helicoidal i és capaç de formar un complex amb el iode que absorbeix la llum de manera diferent al iode i el midó lliure, i té un color blau lilós característic. La seva formació la provoca l’absorció del iode en les cadenes d’amilosa. L’amilasa present a la saliva trenca els enllaços entre les glucoses de l’amilosa i, per tant, s’estructura i el iode no pot formar el complex anterior i no produeix el color lilós.

Facebook

Twitter