Comparteix:
Els matins de la Nacional és el programa d'actualitat de Ràdio Nacional d'Andorra. Un magazín amb vocació de país per donar veu als protagonistes i sectors de tots els àmbits, des del punt de vista de la més estricta actualitat, a la divulgació i l'entreteniment. Sis hores de ràdio amb voluntat de servei públic.
Direcció: Òscar Royo Sansa
Presentació: Òscar Royo Sansa i Anna Mata Palau
Producció: Àlex Moldes
Control de so: Thierry Morat
Meritxell Camp, de NIVI Psicologia, ens parla de l'ansietat anticipatòria. Aprofitant que ha sigut àvia fa pocs dies, ho relacionem amb les pors que podem sentir en relació amb un esdeveniment o una situació que encara no ha passat. Repassem els símptomes i ens quedem amb una reflexió: "viure l'aquí i l'ara, el passat és història i el futur és ciència-ficció".
Des de NIVI Psicologia, Marc Corral ens parla de l'ansietat i en què pot desencadenar si la preocupació és excessiva. Definim el terme i els factors que poden comportar un trastorn, així com les conseqüències d'aquest. A banda expliquem en detall la tècnica d'exposició i com ens pot ajudar el que el Marc anomena "el no fer res".
L'Ariadna Alonso, de NIVI Psicologia, ens parla del burnout o síndrome del 'cremat'. Ens comenta la cronificació de l'estrès, de quins símptomes presenta i quines són les principals causes. A banda ens centrem en la part parental, destacant l'esgotament i distanciament emocional i la sensació d'ineficàcia. Ens dona alguns consells per treballar-ho.
El nostre psicòleg "atípic" Tomàs Navarro ens visita....emprenat! Pare i marit de persones amb celiaquía, creu que no se les respecta prou, que ningú no mou un dit i que finalment...tot és molt més fàcil del que sembla. Com lliguem celiaquí i psicologia?
Des de NIVI Psicologia, la Meritxell Camp ens parla de la comunicació efectiva i com s'ha de treballar perquè el missatge arribi al receptor de la manera correcta. A més, comentem l'afectivitat, com poden influir els nostres sentiments a l'hora de mantenir una conversa. Aprofitem per repassar els diferents estils de comunicació que existeixen i la seva importància.
L'assetjament escolar (conegut molts cops amb l'anglicisme bullying) es produeix per l'exposició d'un alumne, de forma repetida i durant un temps, a accions negatives, que exerceix un altre o altres alumnes, destacant-ne la continuïtat en el temps, el desequilibri de poder (real o percebut) i el desig conscient de ferir,tant de manera física com verbal, o procedint a l'exclusió social...aquesta és la definició que ens explica Google! Segons el nostre psicòleg atípc Tomàs Navarro...tot plegat, i tristament, va més enllà!
Des de NIVI Psicologia, Marc Corral ens nega l'afirmació de tenir parella i la seva relació directa amb la felicitat. Descobrim diferents estudis i aprofitem per desmitificar el solter infeliç. Parlem en detall de la psicologia positiva i dediquem una estona a les tècniques que s'hi apliquen.
El nostre psicòleg atípic Tomàs Navarro ens deixa d'entrada una pregunta. El treball en equip és sempre millor que el treball individual? Descobrim com ha de treballar un equip en qualsevol empresa, qui ha de dirigir les operacions i posar ordre i com ha d'actuar cada membre. Caràcters, plans, amistat, flexibilitat, tracte...com afecten tots aquests factor a aconseguir els objectius marcats ho descobrim als Matins
La psicòloga Marta Compte, ens parla sobre els traumes de la infància, aquells que apareixen a partir de fets traumàtics, records relacionats amb la violència i aquells que poden afectar el nostre dia a dia sense tenir-ne constància. A més, descobrim com poden afectar a les nostres relacions socials si no els tractem.
El nostre psicòleg atípic Tomàs Navarro presenta nou llibre: Tus líneas rojas. Com marcar límits? Com atendre les meves necessitats sense sentir-me culpable? Sóc egoista si marco límits a altres persones? Saber quines actituds o comportaments podem acceptar dels altres i com prioritzar les nostres pròpies necessitats és un aprenentatge imprescindible per definir qui som i com volem viure. Totes les respostes les trobarem en aquesta nova proposta del Tomàs