Ara i Aquí

Comparteix:

Ara i Aquí: Andorra bonica

L’Ara i Aquí engega la dinovena temporada als matins de RNA renovant el compromís d’oferir ràdio de proximitat i amb vocació i convicció de servei públic. Compromís que es plasma en la voluntat de compartir des d'aquesta nova temporada 6 hores diàries al servei de l’oient amb informació, opinió, entreteniment, seccions, actualitat, convidats i col·laboradors. Fidels al nom del programa, estarem pendents de tot el que passa “Ara”, en el nostre entorn temporal, i “Aquí”, situant Andorra com a eix central d’interès. Arrencarem al punt de les 7h amb un tram dedicat a la informació i els serveis, fins el moment de “El Cafè de l’Ara i Aquí”, l’espai amb entrevistes i tertúlies amb protagonistes d’actualitat. I després, un munt de possibilitats amb experts en temes de caire molt divers, fins el punt de les 13h.

Pàgina de Facebook       Perfil de Twitter      E-mail: araiaqui@rtva.ad     Telf: (+376) 873 777

Un equip, al vostre servei, Ara i Aquí.

Direcció i presentació: Montse Grau
Redacció i locutor: Òscar Royo
Producció: Àlex Moldes
Control de so: Thierry Morat i Ricard Porcuna


  • Andorra bonica amb el Toni de Ransol: Revetlla de Sant Joan (Tradicions)

    Avui el calendari ens ha fet un favor. El Toni de Ransol ens parla de la tradició de la revetlla de Sant Joan. (Nit del foc, Nit de les bruixes o Nit del Ros)Com era fa anys i com ha anat canviant i adaptant-se amb el pas del temps.Història (incerta per cert), fogueres,herbes remeieres,la flama del Canigó, la pirotècnia, la importància de l'aigua, balls i danses o gastronomia marquen la nit del 23 al 24 de juny.

  • Andorra bonica amb el Toni de Ransol: La genciana

    Amb el Toni de Ransol parlem d'una planta que ens pot ajudar en moltes coses de la vida. Sembla més un producte terapèutic que no pas una planta.Problemes digestius, pedres al ronyó, problemes a la pell o al cabell, infeccions, dolors al fetge...etc..etc. I en llocs com França, molt apreciada per fer licors. Avui marxem a gairebé 1800 metres d'alçada per saber-ne més coses.

  • Andorra bonica amb el Toni de Ransol: La granota

    Amb el Toni Gonzàlez parlem de la granota. Un animaló molt habitual a Andorra en estanys, basses, pous, torrents o rierols amb vegetació abundant. La xifra d'quest amfibi a casa nostra va  minvant una vegada més per culpa de l'home. L'abús a l'hora d'agafar-les (per posar-les a la cassola), la manca d'agricultura, de cultiu i el fet que hi hagi massa quitrà a tot arreu fa que la seva vida no sigui fàcil.

  • Andorra bonica amb el Toni de Ransol: La truita i el cargol

    "La truita i el cargol". Sembla el títol d'una Faula de Jean de La Fontaine però no, és la temàtica escollida avui pel Toni González. Parlem de la truita autòctona dels rius i de les d'alta muntanya com les de rierol o les conegudes com a "arc de Sant Martí ". A tot aixó també parlem breument del cargol de terra per tal que el Toni ens expliqui un plat, no gaire tradicional, i que va descobrir per atzar."

  • Andorra bonica amb el Toni de Ransol: Bolets de primavera

    Protagonisme avui a l'espai "Andorra bonica" pels bolets de primavera. La murga, el moixernó i altres són aquests dies l'objectiu dels boletaires i també dels que ens agraden, però, al plat. Algú diria que no ara mateix a un bon fricandó de vedella amb bolets? Cap a la muntanya falta gent amb el Toni González.

  • Andorra bonica amb el Toni de Ransol: Verdures salvatges

    Xicoies, enciamets de font, sarrons, ortigues o brots d'esbarzer són algunes de les verdures salvatges del pirineu i que marquen entre altres la gastronomia típca de primavera. Amanides a taula però també propietats medicinals i altres curiositats en companyia del Toni González. A tall de curiositat, afegirem que l’amanida de xicoies, compta amb un segell propi. El maig de l’any 2019, el servei d’emissions de Correos d’Espanya va llançar una sèrie nova anomenada "Menges d’Andorra", amb dos segells, un dels quals estava dedicat a l’amanida de xicoies, amb un valor nominal d’1,40 €. L’altre és el de l’escudella, d’1,50 €.

  • Andorra bonica amb el Toni de Ransol: Història de l'oli

    El Toni Gonzàlez en explica avui la curiosa història de l'oli. Un producte bàsic, que tenim a la cuina i al que ben poca importància donem, té un recorregut més que interessant al llarg dels segles. Marxarem 4000 anys A.C per descobrir amb pèls i senyals moments clau de l'anoment "Or verd". Edat mitjana, antiga Grècia, imperi romà...una evolució espectacular.

  • Andorra bonica amb el Toni de Ransol: Aliments en 3D

    El Toni de Ransol ens parla d'un tema...surrealista! A Singapur han començat a treballar en els aliments en 3D. El menjar del futur estarà "cuinat" per una impressora. El nostre col.laborador hi veu una sortida econòmica important per a Andorra quan el tema arribi a Europa.

  • Andorra bonica amb el Toni de Ransol: La transhumància

    Amb el Toni González parlem de la transhumància. Els ramats es mouen a la recerca de pastures i evidentment això canvia segons l'època de l'any. O sigui que a l'estiu es busca pastures a la muntanya i a l'hivern a la plana. Aquesta activitat que va ser molt important a casa nostra anys enrere, va viure un moment d'impàs i ara, es reactiva tot i que lluny del moviment d'altres èpoques.

Facebook

Twitter